Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Παρουσίαση του βιβλίου
της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην UNESCO
στο πλαίσιο του εορτασμού της Επετείου των 65 χρόνων από την υπογραφή του καταστατικού της UNESCO

Ένα τιμητικό για την Ελλάδα πολιτιστικό γεγονός επέλεξε η UNESCO για να σηματοδοτήσει τον εορτασμό της Επετείου των 65 χρόνων από την υπογραφή του Ιδρυτικού Καταστατικού της: την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, με θέμα “Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία ”, που βασίζεται σε μελέτη της κυρίας Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

 

Προσωπικότητες που έγραψαν την ιστορία της UNESCO τις τελευταίες δεκαετίες,  τίμησαν με την παρουσία τους την Ελληνίδα Πρέσβυ Καλής Θελήσεως, που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι, όπως η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κ. Irina Bokova, οι τρεις πρώην Γενικοί Διευθυντές του Οργανισμού  κύριοι Amadou-Mahtar M’Bow, Federico Mayor και Koichiro Matsuura, Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO,  αλλά και διεθνείς προσωπικότητες που μίλησαν με θερμά λόγια για το  βιβλίο αλλά και το πολυδιάστατο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη .

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Irina Bokova, προλογίζει το βιβλίο της κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Το βιβλίο έχει ως θέμα τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στη Μινωική Κρήτη από το 4000 ως το 2000 π.Χ. και η συγγραφέας προβάλει ομοιότητες ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή τότε με τις γυναίκες σε άλλες κοινωνίες αλλά και τις γυναίκες του σήμερα. Μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτει κρυφούς συμβολισμούς για τη μητρότητα και την γυναικεία αλληλεγγύη, παρόλο που οι γυναίκες και τα παιδιά, όπως αναφέρει στο βιβλίο της η κα Βαρδινογιάννη, αποτελούσαν για πολλά χρόνια τους «σιωπηλούς» ή τους «αόρατους» ανθρώπους στην προϊστορική εποχή. Μέσα από το βιβλίο της προσπαθεί να το ανατρέψει.

Η παρουσίαση του βιβλίου στην UNESCO, στην αγγλική του έκδοση, έγινε από την κυρία Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μια υπόσχεση που είχε δώσει το περασμένο καλοκαίρι, όταν με τον Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO Jean Michel Jarre είχαν ανακοινώσει στην Αθήνα τη συνεργασία τους για αυτό το σκοπό.

 

Την εκδήλωση ξεκίνησε προλογίζοντας το βιβλίο η κυρία Irina Bokova, η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Το βιβλίο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη είναι ένα πάντρεμα παθών- ενός πάθους για την ιστορία της τέχνης και ενός πάθους για την κατανόηση του ρόλου των γυναικών. Το αποτέλεσμα είναι τόσο πρωτότυπο όσο και το αντικείμενο που εξερευνά. Τα συμπεράσματα είναι συναρπαστικά...Το έργο συνδέεται με μία από τις βασικές προτεραιότητες της UNESCO και με μία δική μου προσωπική δέσμευση.  Είμαι πεπεισμένη ότι οι γυναίκες μπορούν να δώσουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Και όπως σωστά το έθεσες, Μαριάννα, «η κληρονομιά των γυναικών της Μινωϊκής εποχής υπάρχει μαζί μας ακόμα και σήμερα». Το βιβλίο αυτό είναι η συνέχεια της μακροχρόνιας αφοσίωσής σου στα ζητήματα των γυναικών και των παιδιών ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέσα από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Αυτό είναι μία ακόμα χορδή του τόξου σου, μία ευπαίδευτη χορδή! Σε συγχαίρω και σε ευχαριστώ ξανά για το πάθος σου! Δεν βρεθήκαμε τυχαία αυτή την ημέρα που γιορτάζουμε την 65η Επέτειο του Οργανισμού. Η UNESCO έχει χτιστεί πάνω στην ιδέα ότι η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και ότι η ανθρωπότητα πρέπει να ενδυναμώνεται κάθε μέρα, με το να διδάσκεται, να μαθαίνεται, να διατηρείται και να μοιράζεται». 

Παίρνοντας τον λόγο, η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την κυρία Bokova  για τη συμπαράστασή της στην έκδοση αυτού του βιβλίου, για την τιμή που της έκανε να το προλογίσει, αλλά και για την τιμή για την ίδια και τη χώρα της που το βιβλίο της παρουσιάζεται στην έδρα της UNESCO και μάλιστα σε μια ημέρα-σταθμό στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού.

 

Εν συνεχεία η κυρία Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στο βιβλίο της μεταξύ άλλων είπε:
«...Επέλεξα αυτόν τον τίτλο επειδή πιστεύω ότι εκφράζει τους δεσμούς που συνδέουν τις γυναίκες του παρελθόντος και του παρόντος, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές που τις χωρίζουν... Προσπάθησα σ’ αυτό το βιβλίο να καταδείξω τη γυναικεία ταυτότητα και τη ζωή των γυναικών μέσα από ένα θέμα που για μένα είναι ιδιαίτερα προσφιλές και πανανθρώπινο: τη μητρότητα και την οικογένεια...Κατά τη διάρκεια της συγγραφής  αυτού του βιβλίου προσπάθησα και ελπίζω να κατάφερα να αποδώσω την αλήθεια για την αφοσίωση, την αποφασιστικότητα και τη στοργή που οι γυναίκες αυτές έδειξαν απέναντι στις οικογένειες τους και στο μεγάλωμα των παιδιών τους, αλλά και απέναντι στη κοινωνία και τους συντρόφους με τους οποίους έζησαν. Θεωρώ ότι η ζωή και το έργο τους  αποτελεί την κληρονομιά της γυναικείας ταυτότητας, που έρχεται από το μακρινό παρελθόν τροφοδοτεί  το παρόν αλλά μπορεί να εμπνεύσει και στο μέλλον, ιδιαίτερα μέσα από ένα έργο σαν αυτό που πραγματοποιεί η UNESCO και οι πρέσβεις της σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ένα έργο του οποίου την επέτειο σήμερα γιορτάζουμε εδώ»

Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η έκπληξη που επεφύλαξε η κυρία Irina Bokova στην κυρία Βαρδινογιάννη. Μια μεγάλη τούρτα αντίγραφο του βιβλίου που η κυρία Βαρδινογιάννη έκοψε μαζί με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO .

Αναμνηστική φωτογραφία των καλεσμένων στην παρουσίαση του βιβλίου της κας Βαρδινογιάννη. (Από αριστερά) Basma Irsheid, Anne –Aymone Giscard d' Estaing, Amadou Mahtar M' Obow, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Koichiro Matsuura, Mehriban Aliyeva, Irina Bokova, Ghassan Shaker, Jean Michel Jarre, Federico Mayor, Claudia Cardinale, Bahia Hariri, Vigdis Finnbogadottir, Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, Jean Malaurie, Marc Ladreit de Lacharriere, Christine Owen-Jones, Getachew Engida, Alain Husson –Dumoutier, Amri Aminov , o εκπρόσωπος της Πρώτης Κυρίας του Καμερούν, Chico Bouchikhi, , Κim Phuc, , Maria de Medeiros, Setsuko Klossowska de Rola.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν:  Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας κύριος Valery Giscard d’Estaing και η σύζυγός του Anne-Aymone, η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μehriban Aliyeva, η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας –ειδική εκπρόσωπος της UNESCO για την παιδεία, o σύζυγος της κυρίας Bokova, κύριος Κalin Mitrev, οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO Jean Michel Jarre, Bahia Hariri, Claudia Cardinale, Kim Phuc, Σεϊχης Ghassan Shaker,  Pierre Berge, Cristina Owen Jones, η πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας κυρία Vigdis Finnbogadottir, και άλλοι. Ήταν επίσης Καλλιτέχνες της UNESCO για την Ειρήνη όπως η Κοντέσσα Setsuko Klossowska de Rola, o ιδρυτής των Gipsy Kings Chiko Bouchikhi, η Μaria de Medeiros, και άλλοι. Παρόντες ήταν επίσης η κυρία Νάνα Μούσχουρη, ο κύριος Louis Giscard d’Estaing και η σύζυγός του Nawal, η κυρία Jacinte Giscard d’Estaing, ο Έλληνας Πρέσβυς στην Γαλλία κύριος Κωνσταντίνος Χαλαστάνης και η σύζυγός του, ο Έλληνας Πρέσβυς στην UNESCO κύριος Θεόδωρος Πασσάς,  και άλλοι.  
Τέλος, με επίσης μεγάλη επισημότητα ακολούθησε ο εορτασμός της Επετείου των 65 χρόνων της υπογραφής του Καταστατικού της UNESCO με πολλούς προσκεκλημένους, εκπροσώπους κυβερνήσεων και πρέσβεις απ’ όλο τον κόσμο.

2011
Forum αρχηγών κρατών στην UNESCO
Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
Πολιτιστική Κληρονομιά - Κλιματική Αλλαγή - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
Παρουσίαση της Ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»
2010
Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
2009
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
"Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
2008
Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
2007
2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
2006
Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
2005
Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
2004
Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
2003
2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
"Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
2002
Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
2001
Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
2000
Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
1999
Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
1998
Ένα τρίποντο για μια ζωή.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
1997
Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.