Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές

Το Ιδρυτικό Συμβούλιο του Global Humanitarian Forum.

360 ηγετικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, εμπειρογνώμονες και  εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων  συγκεντρώθηκαν τον Ιούνιο του 2008 στη Γενεύη, μετά από πρόσκληση του ιδρυτή και Προέδρου του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ, κυρίου Kofi Annan, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στα προβλήματα που προκαλούν στην ανθρωπότητα οι κλιματικές αλλαγές.

Ο κος Kofi Annan.

Οι τυφώνες και οι πλημμύρες που πλήττουν όλο και πιο συχνά,  όλο και περισσότερα μέρη της γης, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, αγνοούμενους και  άστεγους, δημιουργώντας τεράστια κύματα μεταναστών και καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αποτελεί «το ανθρώπινο πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής», όπως το χαρακτήρισε ο κύριος Kofi Annan, και είναι η πρόκληση στην οποία καλείται σήμερα να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις η παγκόσμια κοινότητα. Και αυτή ακριβώς η πρόκληση  αποτελεί το θέμα της Ετήσιας Διεθνούς Συνάντησης της Γενεύης, την πρώτη που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ, μετά την ίδρυση του, τον Οκτώβριο του 2007. Το παρών έδωσαν όλα τα μέλη  του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Φόρουμ,  προσωπικότητες από κάθε γωνιά της γης που έχουν συνδέσει το όνομα και τη δράση τους με επιστημονικό και ανθρωπιστικό έργο. Από την Ελλάδα στο Ιδρυτικό Συμβούλιο του Φόρουμ συμμετέχει η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Τα άλλα μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου είναι:  η Πριγκίπισσα Haya της Ιορδανίας, η κα Mary Robinson (πρώην Πρόεδρο της Ιρλανδίας), ο κος Ricardo Lagos (πρώην Πρόεδρος της Χιλής),  ο Δρ Rajendra Pachauri (Νόμπελ Ειρήνης 2007), ο κος Muhammad Yunus (Νόμπελ Ειρήνης 2006), ο κος Amartya Sen (Νόμπελ Οικονομικών 1998), η κα Judith Rodin ( Πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller), ο κος Blaise Godet (Πρέσβυς της Ελβετίας στα Ηνωμένα Έθνη), ο κος Hans Kung ( Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ηθικής), ο κος James Wolfensohn (τ. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η καθ. Catherine Bertini (Διευθύντρια του World Food Programme του ΟΗΕ 1992-2002), ο κος Lakhdar Brahimi (πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας), ο κος Michel Camdessus (επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας), ο κος Jan Egeland (Ειδικός Σύμβουλος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ κου Ban Ki Moon), ο κος Ivan Pictet (επιχειρηματίας), η κα Barbara Stocking (Διευθύντρια του μη Κυβερνητικού Οργανισμού, Oxfam Great Britain) και  η Δρ Mary Chinery-Hesse (Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αναπτυξιακής Επιτροπής της Γκάνα) .

Η Πριγκίπισσα Haya της Ιορδανίας και η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Μία μέρα πριν από την  Διεθνή Συνάντηση της Γενεύης, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ, κύριος Kofi Annan,  και τα μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Φόρουμ συνεδρίασαν με εμπειρογνώμονες απ’ όλο τον κόσμο οι οποίοι τους παρουσίασαν τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, το μέγεθος των δεινών που αυτές έχουν επιφέρει μέχρι σήμερα και τις προβλέψεις τους για τα επόμενα χρόνια. Αυτή η πλατφόρμα γνώσης θα αποτελέσει τη βάση για τον προσανατολισμό της στρατηγικής του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ στο άμεσο μέλλον. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Φόρουμ συζήτησαν εκτενώς τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, για μελλοντικά σχέδια και για τους τρόπους αξιοποίησης των πορισμάτων που θα προκύψουν από τη Διεθνή Συνάντηση της Γενεύης.

H σύσκεψη του Ιδρυτικού Συμβουλίου έληξε με επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των μελών του ο κος Kofi Annan, παρουσία του Προέδρου της Ελβετίας, κου Pascal Couchepin.

Στην τελετή έναρξης της Διεθνούς Ετήσιας  Συνάντησης της Γενεύης, απηύθυναν χαιρετισμό: ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Γενεύης, κος Laurent Moutinot και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κος Srgjan Kerim, ενώ αίσθηση προκάλεσε η εναρκτήρια ομιλία του κου Kofi Annan. «Στόχος του Φόρουμ, είπε, είναι να φέρουμε κοντά στην ίδια σκηνή διαφορετικούς πρωταγωνιστές που συνήθως δεν εργάζονται μαζί, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι προκλήσεις της ανθρωπότητας». Ο κος Αnnan  έκανε επίσης έκκληση για «κλιματική δικαιοσύνη» λέγοντας ότι αυτός που μολύνει το περιβάλλον πρέπει να πληρώσει το τίμημα και όχι οι φτωχοί και ευάλωτοι. «Οι πιο εύπορες χώρες έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να διαπραγματευτούν πάνω σε στόχους μείωσης της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι φτωχοί όμως ήδη υποφέρουν». Ωστόσο ο κος Αnnan έκλεισε την ομιλία του με αισιοδοξία, λέγοντας ότι «ενωμένοι μπροστά σε αυτή την κοινή απειλή, και ενδυναμωμένοι μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης, μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο κόσμο». 

Ο κος Kofi Annan και η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν επίσης οι μαρτυρίες και οι εκκλήσεις πέντε νέων από την Βραζιλία, την Ινδία, τον Καναδά, το Τόνγκο και τα Νησιά Μάρσαλ, που περιγράψανε με συγκλονιστικό τρόπο τα προβλήματα, τις απώλειες και την αγωνία των ανθρώπων του τόπου τους, οι οποίοι ήδη βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Συνάντησης της Γενεύης συζητήθηκαν σε ξεχωριστά πάνελ τα πιο σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα    « Η Κλιματική Δικαιοσύνη και η Παγκοσμιοποίηση», «Η τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή», «Ο ρόλος των Mέσων Ενημέρωσης και η ευθύνη για το κλίμα», «Υγεία και κλιματική αλλαγή»,  κ.α., ενώ προτάθηκαν πρακτικές λύσεις και μέτρα για την ενδυνάμωση των ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές πληθυσμών.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν: ο Πρόεδρος των Μαλδίβων κος Maumoon Abdul Gayoom, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κος Bernard Kouchner, η Υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Σουηδίας κα  Gunilla Carlsson, o Yπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Ανθρωπιστικών Σχέσεων  του Λουξεμβούργου κος Jean-Louis Schiltz, ο Πρόεδρος του Oμίλου Virgin κος Richard Branson, o Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες κος Antonio Guterres, o Πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κος Jakob Kellenberger, o Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας  κος Michel Jarraud, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου  κος Pascal Lamy, o καθ. Jeffrey Sachs Πρόεδρος του «Εarth Institute» του Πανεπιστημίου Columbia και ειδικός σύμβουλος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος  και Διευθύνων Σύμβουλος της Coca Cola Company κος Ε. Neville Isdell, o Πρόεδρος ΔΣ  της Sony Ericsson κος Carl-Henric Svanberg και πολλοί άλλοι.

2011
Forum αρχηγών κρατών στην UNESCO
Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
Πολιτιστική Κληρονομιά - Κλιματική Αλλαγή - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
Παρουσίαση της Ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»
2010
Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
2009
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
"Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
2008
Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
2007
2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
2006
Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
2005
Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
2004
Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
2003
2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
"Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
2002
Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
2001
Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
2000
Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
1999
Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
1998
Ένα τρίποντο για μια ζωή.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
1997
Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.