Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ

Το Ιδρυτικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ

Μήνυμα ελπίδας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από τις κλιματικές αλλαγές εστάλη τον Οκτώβριο του 2007 από τη Γενεύη προς κάθε γωνιά της Γης, σε μεγάλη εκδήλωση για την ανακοίνωση της ίδρυσης του «Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ» (Global Humanitarian Forum, G.H.F.) .
Προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο με επικεφαλής τον τ. Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Kofi Annan,  έδωσαν τα χέρια και  ένωσαν τις δυνάμεις τους  για να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα ανθρωπιστικής δράσης, ένα αποτελεσματικό ανθρωπιστικό δίκτυο,  που θα λειτουργεί προς όφελος των ευάλωτων ανθρώπινων ομάδων, θα στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, και θα λειτουργεί τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον τ. Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Kofi Annan,  ο οποίος επέλεξε προσωπικότητες διεθνούς κύρους που έχουν συνδέσει το όνομα και τη δράση τους με επιστημονικό και ανθρωπιστικό έργο, να τον πλαισιώσουν και να αποτελέσουν το Ιδρυτικό Συμβούλιο του «Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Κofi Anan, Πριγκίπισα Haya της Ιορδανίας , Δρ. Rajendra Pachauri

Από την Ελλάδα προσκλήθηκε  η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία απεδέχθη πρόθυμα να συμμετάσχει στο Ιδρυτικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ. Μεταξύ άλλων μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου είναι: η Πριγκίπισσα Haya της Ιορδανίας, η κα Mary Robinson (πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας), ο κος  Ricardo Lagos (πρώην Πρόεδρος της Χιλής), ο Δρ Rajendra Pachauri (Νόμπελ Ειρήνης 2007), ο κος Muhammad Yunus (Νόμπελ Ειρήνης 2006), ο κος Amartya Sen (Νόμπελ Οικονομικών 1998), ο κος Blaise Godet (Πρέσβυς της Ελβετίας στα Ηνωμένα Έθνη), ο κος James Wolfensohn (τ. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η  καθ. Catherine Bertini (Διευθύντρια του World Food Programme του ΟΗΕ 1992-2002), ο κος Lakhdar Brahimi (πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας), ο κος Michel Camdessus (επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας), ο κος Jan Egeland (Ειδικός Σύμβουλος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ κου Ban Ki Moon), ο κος Ivan Pictet (επιχειρηματίας), η κα Barbara Stocking (Διευθύντρια του μη Κυβερνητικού Οργανισμού, Oxfam Great Britain) και η Δρ Mary Chinery-Hesse (Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αναπτυξιακής Επιτροπής της Γκάνα).

Πριν την επίσημη παρουσίαση του GHF πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου και των μελών του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Φόρουμ, όπου συζητήθηκαν οι στόχοι και η στρατηγική του οργανισμού καθώς και τα βήματα που θα γίνουν μέσα στην επόμενη χρονιά.
Ο κος Annan τόνισε ότι σκοπός του Φόρουμ είναι η προώθηση του διαλόγου και των συνεργασιών που θα ενισχύουν την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές ανθρωπιστικές προκλήσεις όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, και η  μετατροπή των ιδεών σε πράξη υπέρ των ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι και χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, με έμφαση σε  δραστηριότητες  πρόληψης.
Η κυρία Βαρδινογιάννη πρότεινε τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στην Αθήνα, αναφέροντας πως η περιοχή της Μεσογείου θα επηρεαστεί από τις κλιματικές αλλαγές στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων και θα είχε ιδιαίτερη σημασία η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο όλων των επιστημόνων και των αρμόδιων φορέων.

The UNESCO Goodwill Ambassador and President of the "Foundation for the Child and the Family", Mrs. Marianna V. Vardinoyannis, accepted the invitation of Mr. Annan and became a Founding member. “Today, Geneva becomes the base of operations of a special initiative for the entire humanity", stated Mrs. Vardinoyannis on her arrival at the Forum. "The establishment of the Global Humanitarian Forum, under the leadership of Mr. Kofi Annan, sends the message of hope and awakening of the global community for confronting the impacts of climate change that threaten our planet and the people on it. A new era of international collaboration begins, through which prevention-based activities towards threats such as poverty, lack of food and safe water, massive migration, wars, will become a priority. It is a great honour for me to be called by Mr. Kofi Annan to participate in the Foundation Board of this organisation and to be given the opportunity to contribute to this effort".

Στιγμιότυπο από την Συνάντηση των Ιδρυτικών μελών του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ.

Μετά τη συνάντησή του με τα μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Φόρουμ, ο κ. Kofi Annan μίλησε στην τελετή έναρξης της δράσης του GHF όπου επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Η αλλαγή του κλίματος  είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του GHF καθώς επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργεί τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα και ανθρωπιστικές κρίσεις,  αυξάνει τη φτώχεια και τις κοινωνικές στερήσεις».
Στην τελετή μίλησε επίσης ο νομπελίστας Ειρήνης 2007 και Πρόεδρος της «Διακυβερνητικής Επιτροπής για την αλλαγή του Κλίματος», Δρ Rajendra Pachauri, ο οποίος επεσήμανε:  «Το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών είναι επείγον και απαιτεί άμεση δράση  καθώς όσο αυξάνονται οι καύσωνες, η ξηρασία, η συχνότητα κυκλώνων, κ.λ.π. τόσο μεγαλύτερες είναι οι  επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, την παραγωγή τροφής, την ασφάλεια των τροφών, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και  στο φυσικό περιβάλλον».
Τέλος στην εκδήλωση μίλησε ο κος Jeffrey Sacks, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, ο οποίος αναφέρθηκε στις κλιματικές αλλαγές ως πρόκληση για την αειφόρο ανάπτυξη.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε «Σήμερα η Γενεύη γίνεται το ορμητήριο μιας ξεχωριστής πρωτοβουλίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η ίδρυση τού Global Humanitarian Forum, με επικεφαλής τον κύριο Kofi Annan, στέλνει το μήνυμα τής ελπίδας και τής αφύπνισης τής παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση των κινδύνων πού απειλούν τον πλανήτη μας και τούς πληθυσμούς από την αλλαγή του κλίματος. Ξεκινά μια νέα εποχή  διεθνούς συνεργασίας, μέσα από την οποία η πρόληψη θα γίνει προτεραιότητα απέναντι σε απειλές όπως η φτώχεια, η έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού, η μαζική μετανάστευση, οι πόλεμοι.  Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα το γεγονός πώς κλήθηκα από τον κύριο Κofi Annan να συμμετάσχω στο Ιδρυτικό Συμβούλιο αυτού τού οργανισμού και πού μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλω στην προσπάθεια αυτή».
* Το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ
Είναι μη κυβερνητική οργάνωση, ανοιχτό σε ιδέες και πρωτοβουλίες που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς, τομείς και περιφέρειες.
Λειτουργεί ανεξάρτητα από  πολιτικά ή εθνικά συμφέροντα, και με βασικές αρχές θεμελιωμένες πάνω σε υψηλά ηθικά πρότυπα και κοινές ανθρωπιστικές αξίες.
Φιλοδοξεί να γίνει «το δίκτυο των δικτύων» και θα επικεντρώσει τη δράση του κατά την πρώτη φάση του έργου του στον ανθρωπιστικό αντίκτυπο των κλιματικών αλλαγών.

2011
Forum αρχηγών κρατών στην UNESCO
Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
Πολιτιστική Κληρονομιά - Κλιματική Αλλαγή - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
Παρουσίαση της Ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»
2010
Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
2009
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
"Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
2008
Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
2007
2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
2006
Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
2005
Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
2004
Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
2003
2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
"Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
2002
Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
2001
Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
2000
Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
1999
Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
1998
Ένα τρίποντο για μια ζωή.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
1997
Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.