Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor

 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον Οκτώβριο του 2003 στο ξενοδοχείο Ν. J. V. Athens Plaza η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του διεθνούς Ιδρύματος Mentor, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσίασε στους δημοσιογράφους τους σκοπούς και το έργο του Ιδρύματος και ανακοίνωσε τη βράβευση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ( ΚΕ.Θ.Ε.Α.) με το πρώτο βραβείο του Mentor, το Mentor Prevention Achievement Award (Βραβείο Κατορθώματος  αποτελεσματικού προγράμματος πρόληψης).

Πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο απέσπασε το ΚΕ.Θ.Ε.Α. ανάμεσα σε 150 υποψηφιότητες από 49 χώρες, για το πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης που εφάρμοσε για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι τον Ιούνιο του 2002.

Στόχος του προγράμματος ήταν η πρόληψη της χρήσης ουσιών αλλά και η γενικότερη προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας των μαθητών, με την ενεργητική συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων. Κατά τη διάρκεια της διετίας το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 217 μαθητές, 19 εκπαιδευτικοί και 85 γονείς.

Από Αριστερά: Σωτηρία Τσιώτρα, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Χαράλαμπος Πουλόπουλος.

Η απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη των προγραμμάτων πρόληψης του ΚΕ.Θ.Ε.Α., έγινε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στη Ζυρίχη. Η επιτροπή ειδικών επιστημόνων στους τομείς της αντιμετώπισης της τοξικό-εξάρτησης και της αγωγής υγείας, που αξιολόγησε το πρόγραμμα, αναφέρει στο σκεπτικό της βράβευσης ότι η παρέμβαση του ΚΕ.Θ.Ε.Α. ξεχώρισε  για την υψηλή αποτελεσματικότητά της ως προς την προσωπική ανάπτυξη των παιδιών, τη βελτίωση της ψυχοσωματικής τους υγείας αλλά και την υποστήριξη των γονιών, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες  του ρόλου τους.

Η κυρία Βαρδινογιάννη στη σύντομη ομιλία της εξέφρασε την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια που αισθάνθηκε ως Ελληνίδα για την τιμητική διάκριση του ΚΕΘΕΑ, αλλά και γιατί αυτή η διάκριση «αποδεικνύει, όπως είπε χαρακτηριστικά, πως το ανθρώπινο στοιχείο, οι άνθρωποι και τα οράματά τους, είναι τελικά εκείνα που δίνουν στη χώρα τους τη δύναμη και την προοπτική».

Εν συνεχεία η κυρία Βαρδινογιάννη επεσήμανε ότι  το Ίδρυμα Mentor αποτελεί τη μόνη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση στον κόσμο  που δραστηριοποιείται, εδώ και 10 χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στα παιδιά και στους νέους, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Διεθνή Έλεγχο των Ναρκωτικών, κυβερνήσεις και ανεξάρτητες οργανώσεις.

«Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, στο οποίο συμμετέχουμε συνολικά 22 μέλη από διάφορες χώρες, με πρόεδρο τη Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι το κλειδί για την επίτευξη του σκοπού μας βρίσκεται στην πρόληψη. Πιστεύουμε πως το μεγάλο όπλο κατά των ναρκωτικών βρίσκεται στη δύναμη αντίστασης που έχει ο καθένας από εμάς, και ειδικά τα παιδιά και οι νέοι, στις πιέσεις της ζωής, στις πιέσεις της κοινωνίας. Στα ΟΧΙ που μπορεί να πει ο νέος άνθρωπος: Όχι στην ανασφάλεια  / Όχι στην ευκολία / Όχι στη μαζικοποίηση / Όχι στην αλλοτρίωση / Όχι στα ναρκωτικά. Γι’ αυτό τα προγράμματα του Ιδρύματος Mentor  κύριο στόχο έχουν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών, των νέων, των γονέων και των εκπαιδευτικών σε τέτοιο βαθμό που να είναι σε θέση να πουν «Όχι» - όχι στην ομαδική πίεση, όχι στα ναρκωτικά.

»Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, το Ίδρυμα Mentor έχει ενισχύσει ομάδες εργασίας για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών και προγράμματα εκπαίδευσης σε τέσσερις ηπείρους και έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να οργανωθεί και να ενισχυθεί παγκοσμίως η πρόληψη των ναρκωτικών. Στην προσπάθειά του αυτή το Ίδρυμα Mentor χρηματοδοτείται τόσο από ιδιώτες όσο κι από επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

»Για να γίνουν αυτές οι πρωτοβουλίες πιο γνωστές, το Ίδρυμα καθιέρωσε τα Διεθνή Βραβεία Mentor τα οποία περιλαμβάνουν: ένα Βραβείο Κατορθώματος για προγράμματα που έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη των ναρκωτικών και ένα Βραβείο Καινοτομίας σε προγράμματα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και υπόσχονται πολλά. Επιπλέον το Ίδρυμα Mentor τιμά ιδιώτες και οργανισμούς, που προτείνουν καινούργιους και ασυνήθιστους δρόμους στον χώρο της πρόληψης των ναρκωτικών με Βραβείο Τιμής Ένεκεν».

Εν συνεχεία έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.Θ.Ε.Α., καθηγητής Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό και στη σκοπιμότητα υποβολής της υποψηφιότητας του προγράμματος στο  Μentor Foundation, καθώς και στην ώθηση που θα δώσει στις δραστηριότητες πρόληψης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. η διεθνής αναγνώριση και το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο.

O διευθυντής του ΚΕ.Θ.Ε.Α., δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκληρωμένων και συστηματικών παρεμβάσεων πρόληψης που απευθύνονται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και ενισχύουν τους παράγοντες που προστατεύουν από τη χρήση ουσιών, χωρίς να περιορίζονται στην απλή ενημέρωση ή να ενισχύουν τάσεις πανικού γύρω από το φαινόμενο των ναρκωτικών.

Τέλος  η κυρία Σωτηρία Τσιώτρα, υπεύθυνη των προγραμμάτων πρόληψης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, παρουσίασε το βραβευμένο πρόγραμμα, αναφέροντας τα εξής:

«Η αξιολόγηση του προγράμματος έδειξε σημαντικές προσωπικές αλλαγές στους μαθητές, όπως βελτίωση της αυτό-εκτίμησης και της αυτογνωσίας, βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων, αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι δεξιότητες αυτές έχει αποδειχτεί ότι θωρακίζουν τα παιδιά απέναντι στη χρήση ουσιών και άλλες βλαπτικές μορφές συμπεριφοράς.

Βελτιώθηκε, επίσης, σημαντικά το σχολικό περιβάλλον, που έχει έντονο διαπολιτισμικό χαρακτήρα, καθώς ενισχύθηκαν οι δεσμοί, η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση μεταξύ των μαθητών αλλά και των δικών τους και αμβλύνθηκαν οι προκαταλήψεις και η δυσπιστία.

Θετικές αλλαγές σημειώθηκαν στη στάση των μαθητών απέναντι στο σχολείο και στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και στις σχέσεις τους με τους δασκάλους. Επίσης, διαμορφώθηκε σαφής πολιτική του σχολείου σε θέματα υγείας και προστασίας του παιδιού. Οι γονείς και οι δάσκαλοι ανέφεραν επίσης ότι έλαβαν σημαντική υποστήριξη, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις του ρόλου τους.

2011
Forum αρχηγών κρατών στην UNESCO
Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
Πολιτιστική Κληρονομιά - Κλιματική Αλλαγή - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
Παρουσίαση της Ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»
2010
Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
2009
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
"Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
2008
Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
2007
2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
2006
Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
2005
Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
2004
Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
2003
2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
"Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
2002
Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
2001
Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
2000
Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
1999
Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
1998
Ένα τρίποντο για μια ζωή.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
1997
Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.