Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Στρογγυλό τραπέζι «Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων»

Από Αριστερά: Βασίλισσα Shaikha Sabeeka Bint Ibrahim Al Khalifa, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Suzanne Mubarak, Βασίλισσα Σύλβια της Σουηδίας, David Arkles.

Mε το σύνθημα " End Human Trafficking Now " ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 2006, από την καρδιά της Αθήνας, η παγκόσμια εκστρατεία κατά της Εμπορίας των Ανθρώπων, της νέας μορφής δουλείας που απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες και αριθμεί πάνω από 2, 5 εκατομμύρια θύματα ετησίως.

Σπύρος Μεταξάς, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αιγύπτιος Επιχειρηματίας Dr. Hamza Al Kholi.

Προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο για να δηλώσουν παρόντες στον αγώνα κατά της εμπορίας των ανθρώπων και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα βάλλουν τέλος στον εφιάλτη του Trafficking, μιας από τις πιο κερδοφόρες παράνομες και εγκληματικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση των ναρκωτικών και του εμπορίου όπλων.

Το Στρογγυλό Τραπέζι «Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη - Suzanne Mubarak», τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Motor Oil .

Σκοπός του ήταν  η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και η δέσμευση της σε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας, με το όνομα «Athens Principles», η τήρηση του οποίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη καταστολή του φαινομένου της Εμπορίας των Ανθρώπων και θα λειτουργήσει ως αρωγός στις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη, Βασίλισσα Σύλβια της Σουηδίας, Jean Michel Jarre.

Τις εργασίες του Στρογγυλού Τραπεζιού άνοιξε με σύντομη ομιλία η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη - Suzanne Mubarak», κυρία Μαριάννα, Β. Βαρδινογιάννη, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε: «.Είναι τιμή για την Ελλάδα να φιλοξενεί αυτή την ιστορικής σημασίας συνάντηση, μέσα από την οποία πιστεύουμε ότι θα σταλεί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της στράτευσης της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στον αγώνα υπέρ του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας, κατά του Human Τrafficking .Σε όσους ισχυριστούν πως είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος σήμερα πώς ο αγώνας αυτός μπορεί να επιτύχει, απαντάμε: η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όλες οι μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο ξεκίνησαν από λίγους αλλά αποφασισμένους ανθρώπους. Ξεκίνησαν από πολίτες με ευαίσθητες συνειδήσεις που αποφάσισαν να δράσουν. Οι κοινωνίες ακολούθησαν και τέλος οι κυβερνήσεις κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης αναγκάστηκαν να παρέμβουν, να νομοθετήσουν, να κινητοποιηθούν…»

Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, Magdi Yacoub και Δρ. Ismail Serageldin.

Την εκδήλωση στήριξαν με τη παρουσία τους υπουργοί- κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κα. Μαριέττα Γιαννάκου, κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας, κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, κ. Δημήτρης Σιούφας, κα Φάνη Παλλη - Πετραλιά, - βουλευτές - κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κα. Βάσω Παπανδρέου, κ. Πέτρος Ευθυμίου, κ.α.- και η Δήμαρχος Αθηναίων, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, oι οποίοι κατά τις σύντομες ομιλίες τους δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους στην παγκόσμια εκστρατεία κατά του Trafficking , υιοθετώντας και τις απαιτούμενες για την καταστολή του φαινομένου πολιτικές.

Η κυρία Suzanne Mubarak , Πρόεδρος της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη - Suzanne Mubarak», μέσα από τη σύντομη ομιλία της και πριν δώσει το λόγο στους εμπειρογνώμονες απηύθυνε έκκληση στην επιχειρηματική κοινότητα να βάλλει φρένο με κάθε δυνατό τρόπο στο φρικαλέο φαινόμενο του Trafficking , το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε δεν είναι απλώς μια ανήθικη υπόθεση και μια παράνομη επιχείρηση αλλά ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που ταξίδεψαν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο Στρογγυλό Τραπέζι «Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων» ήταν η Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της εμπορίας των παιδιών οργανώνοντας μάλιστα στην Σουηδία το 1996 την πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για την σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών και η Βασίλισσα Σαμπίκα του Μπαχρέϊν -μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη - Suzanne Mubarak», o πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Dr Boutros Boutros - Ghali , ο Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Jean Michel Jarre , κ.α.

 

Από Αριστερά: Dr. Aleya Hammad, Α bdula – Janahi, Jean Michel Jarre , Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, David Arkless , Shafik Gabr, Orlov Michel

Ανάμεσα στους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που έδωσαν το παρών στο Στρογγυλό Τραπέζι ήταν : ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο κ. Δρακούλης Φουντουκάκος, o κ. Σπύρος Μεταξάς, ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο κ. Μανώλης Παπαπολύζος, ο κ. Νίκος Τσάκος, ο κ. Naguib Sawiris [Αίγυπτος], o κ. Khalid A . Alireza [Σαουδική Αραβία], ο κ. Khalid . Α bdula - Janahi , [Ελβετία], ο κ. David Arkless , [Μεγάλη Βρετανία], ο κ. Smith Bagley [ΗΠΑ], κ.α.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Στρογγυλού Τραπεζιού μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι οι αιτίες για τη ραγδαία αύξηση του φαινομένου του Trafficking είναι :

  • Τα υψηλά κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα των διακινητών ανθρώπινων όντων, σε συνδυασμό με το μικρό κόστος διακίνησης των θυμάτων και τη μεγάλη ζήτηση, κυρίως για γυναίκες και παιδιά, στη διαρκώς αυξανόμενη βιομηχανία του σεξ .
  • Η έλλειψη σχετικής και αυστηρής νομοθεσίας-σε ορισμένες χώρες το Τ rafficking δεν θεωρείται καν έγκλημα-ενώ οι προβλεπόμενες ποινές για τους εμπόρους ανθρώπινων όντων είναι πολύ μικρές- θεαματικά μικρότερες απ’ εκείνες που επιβάλλονται στους εμπόρους ναρκωτικών.
  • Το διαρκώς αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα και οι δυσκολίες -οικονομικές και νομικές- που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, ιδιαίτερα οι φτωχές γυναίκες και τα παιδιά.

Για την καταστολή του φαινομένου του Trafficking μεταξύ άλλων προτάθηκαν τα εξής:

  1. Eυαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
  2. Ανάπτυξη συλλογικής στρατηγικής για μια πολιτική ενάντια στο εμπόριο των ανθρώπων, η οποία θα διέπει όλες τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.
  3. Διασφάλιση ότι το προσωπικό των επιχειρήσεων είναι έντιμο και θα συμμορφώνεται προς την πολιτική ενάντια στο εμπόριο των ανθρώπων.
  4. Αναφορά κάθε ύποπτου περιστατικού.

Οι εργασίες του Στρογγυλού Τραπεζιού κορυφώθηκαν με τη σύνταξη και υπογραφή των «Athens Principles» από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Τα «Athens Principles»  μαζί με τις υπογραφές στήριξης, προωθήθηκαν στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα με πρώτο σταθμό το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Davos από τις 25 ως τις 29 Ιανουαρίου 2006.

Round Table Against The Ttafficking of Human Beings - Programme (pdf file).

Athens Principles.

Final Report of Athens Roundtable of Business Community against the Trafficking of Human Beings (pdf file).

2011
Forum αρχηγών κρατών στην UNESCO
Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
Πολιτιστική Κληρονομιά - Κλιματική Αλλαγή - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
Παρουσίαση της Ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»
2010
Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
2009
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
"Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
2008
Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
2007
2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
2006
Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
2005
Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
2004
Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
2003
2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
"Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
2002
Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
2001
Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
2000
Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
1999
Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
1998
Ένα τρίποντο για μια ζωή.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
1997
Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.