Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Διεθνές Φόρουμ
ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων

Στις 10, 11, και 12 Δεκεμβρίου 2010, στο Λούξορ της Αιγύπτου συγκεντρώθηκαν προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, πολιτικοί, ακτιβιστές, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, κ.ά., για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων και να θέσουν επί τάπητος στρατηγικές,  πρακτικές  και εργαλεία που θα συμβάλλουν στη πρόληψη και καταστολή του Trafficking, αυτής της σύγχρονης μορφής δουλείας που αριθμεί εκατομμύρια θύματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και δισεκατομμύρια κέρδη για εκείνους που τη διακινούν, διαπράττοντας ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φρικιαστικά εγκλήματα  κατά της ανθρωπότητας.

Η Βασίλισσα του Μπαχρέιν Sabeeka και η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Το Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων διοργανώθηκε στο Λούξορ με πρωτοβουλία της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak»  σε συνεργασία με το UN.GIFT -την οργάνωση του ΟΗΕ ενάντια στο Trafficking, τις εταιρείες Orascom Telecom Holding, Manpower, The GAP και Microsoft, τη Παγκόσμια Τράπεζα και την διεθνή οργάνωση «Vital Voices Global Partnership».

Στο Φόρουμ συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη και Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου, κυρία Suzanne Mubarak, η Βασίλισσα Sabeeka του Μπαχρέϊν, η Πριγκίπισσα Basma της Ιορδανίας, η Πριγκίπισσα Mathilde του Βελγίου, ο Aga Khan, το μέλος της Βρετανικής Βουλής των Λόρδων Βαρώνη Μary Goudie, η πρώην Πρώτη Κυρία της Πολωνίας κυρία Jolanda Kwasniewska, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UNODC κύριος Yury Fedotov, ο Γενικός Γραμματέας της ΙNTERPOL κύριος Ronald Noble, o πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Dr Boutros Boutros Ghali, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ Ismail Serageldin, η ηθοποιός Demi Moore και ο σύζυγός της Aston Kutcher, η δημοσιογράφος του BBC κυρία Luce Doucet, κ.ά. Από την Ελλάδα συμμετείχε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Δ.Σ. της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak»,  κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Η κα Suzanne Mubarak, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και ο κος Boutros Boutros Ghali.

Το Φόρουμ  είναι  το τρίτο μεγάλο βήμα της παγκόσμιας εκστρατείας «End Human Trafficking Now»,  μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak». Η εκστρατεία ξεκίνησε από την Αθήνα τον Ιανουάριο του 2006, με το  στρογγυλό τραπέζι «Η Επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων», το οποίο διοργάνωσαν η κυρία Suzanne Mubarak και  η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με σκοπό τη σύνταξη και υπογραφή του  κώδικα «Athens Ethical Principles», που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές της εκστρατείας «End Human Trafficking Now». Ο κώδικας  εν συνεχεία παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και απ’ εκεί προωθήθηκε σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα εκατοντάδες επιχειρηματίες τον έχουν υπογράψει,  δεσμευόμενοι να υιοθετήσουν πολιτικές μηδενικής ανοχής απέναντι στους δουλεμπόρους.  Το δεύτερο μεγάλο βήμα της εκστρατείας  ήταν η διοργάνωση του διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής -Δύσης» που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο  του 2009 στη Μανάμα, την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.

H πρώην Πρώτη Κυρία της Πολωνίας, κα Jolanta Kwasniewska, και η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Σκοπός του Φόρουμ στο Λούξορ ήταν
*  η προώθηση του διαλόγου  και της συνεργασίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις, στους διεθνείς φορείς,  τις κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας καθώς και τις  προσωπικότητες που μάχονται ενάντια στο Trafficking,
*  η επισήμανση των προτεραιοτήτων  που πρέπει να δοθούν κατά τη διεξαγωγή του αγώνα για την εξάλειψη του, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα  και
*  η κινητοποίηση όσο το δυνατόν υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων.

To Φόρουμ άρχισε με ομιλία της Βασίλισσας του Μπαχρέιν Sabeeka, που έκανε τη γέφυρα ανάμεσα στο συνέδριο του Μπαχρέιν και στο τωρινό του Λούξορ, θέτοντας το καίριο ερώτημα «Μετά τη Μανάμα τι;» , ακολούθησε η ομιλία της Πριγκίπισσας του Βελγίου Ματθίλδης, με θέμα «Οι ευάλωτοι άνθρωποι κινδυνεύουν», η ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Exxon Mobil Corporation, Rex Tollerson, με θέμα «Χτίζοντας επαρκείς συνεργασίες για την ευόδωση των συλλογικών προσπαθειών» και  η ομιλία του  Yury Fedotov, Διευθυντή του UNODC, του «Γραφείου για τα ναρκωτικά και το έγκλημα του ΟΗΕ», ο οποίος  αναφέρθηκε διεξοδικά στη σταθερή δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, για τη πρόληψη και καταστολή του Trafficking, και παρουσίασε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

H Πριγκίπισσα Mathilde του Βελγίου και η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Την εναρκτήρια συνεδρία του Φόρουμ έκλεισε με την ομιλία της η κυρία Suzanne Mubarak, που απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους τους κάλεσε να κοιτάξουν τα ρολόγια τους, λέγοντας:
«Σε ένα δευτερόλεπτο από τώρα  κάπου στον κόσμο μια νέα γυναίκα θα πέσει στα χέρια των traffickers και θα γίνει θέμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, 5 λεπτά νωρίτερα μια φτωχή οικογένεια αποδέχτηκε ένα ευτελές χρηματικό ποσό με αντάλλαγμα να στείλει την δωδεκάχρονη κόρη της στη μεγαλούπολη για να εργαστεί υποτίθεται σε μια αξιοπρεπή θέση,  αυτή της «συνοδού κυρίων», λίγα λεπτά πριν και μετά από τώρα εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι εξόντωσης  σε ορυχεία διαμαντιών και άλλα τόσα παιδιά μεγαλουπόλεων απαγάγονται για να βρεθουν το επόμενο πρωί με ένα νεφρό λιγότερο, ενώ το άλλο τους νεφρό έχει πουληθεί ακριβά στην ελεύθερη αγορά...»
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κυρία Mubarak έθεσε τους βασικούς άξονες των εργασιών του Φόρουμ επισημαίνοντας ότι αν και συμπληρώνονται 10 χρόνια από το Πρωτόκολλο του Παλέρμο για την Πρόληψη, και την Καταστολή του Trafficking και την Τιμωρία των εγκληματιών που εμπορεύονται ανθρώπους, τα θύματα του Trafficking αυξάνονται συνεχώς. Αυτό βέβαια υπογράμμισε, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα από πολλές κατευθύνσεις για τη πρόληψη και τη καταστολή του, όπως η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η προώθηση διακρατικών συνεργασιών, η ενίσχυση της νομοθεσίας για τη τιμωρία των ενόχων και τη προστασία των θυμάτων,  αλλά ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, κυρίως πάνω σε δυο άξονες:  Πρώτον αυξάνοντας τα μέτρα ασφάλειας για τους ανθρώπους και δεύτερον ενδυναμώνοντας τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

Η κυρία Mubarak δεν παρέλειψε να τονίσει ότι έναν από τους πρωταγωνιστικούς  ρόλους  στον αγώνα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων , έχουν οι επιχειρηματίες , καθώς μέσω των επιχειρήσεων τους διακινούνται τα περισσότερα από τα θύματα του Trafficking,  καλώντας τους να υπογράψουν τον κώδικα «Athens Ethical Principles».

«Όμως , είπε κλείνοντας την ομιλία της, επειδή ο αγώνας ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων είναι μακρύς και δύσκολος,  χρειάζεται όλοι να συστρατευθούμε. Δεν αρκούν οι προσπάθειες των διεθνών οργανισμών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι κινητοποιήσιες της νεολαίας και των επιχειρηματιών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ούτε οι διακρατικές συνεργασίες και στρατηγικές, ή οι πιο αυστηροί νόμοι...Χρειαζόμαστε όλοι όλους.  Θέλω να είναι μαζί μας ο ταξιτζής, ο μανάβης, η ταμίας του σούπερ μάρκετ, η υπάλληλος της τράπεζας, ο κλητήρας... οι πάντες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε, αν όχι αύριο, πάντως οπωσδήποτε κάποια στιγμή στο μέλλον, να εξαλείψουμε αυτό το φρικιαστικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...»

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ έγινε εκτενής αναφορά απ΄όλους τους ομιλητές στη σημασία που είχε η συνάντηση της Αθήνας το 2006 και η έμφαση που έδωσε η εκστρατεία «End Human Trafficking Now» στη συμβολή  της επιχειρηματικής κοινότητας, αναδεικνύοντας έτσι τον καθοριστικό ρόλο  που μπορούν να διαδραματίσουν στη πρόληψη και καταστολή του Trafficking, οι  επιχειρηματίες. Πρωταγωνιστικούς επίσης ρόλους στον αγώνα ενάντια στο Trafficking, ανέφεραν οι ομιλητές, έχουν τα media,  οι οργανώσεις της νεολαίας  και το διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ  έγινε το λανσάρισμα ενός «ηλεκτρονικού προγράμματος-εργαλείου» ενάντια στο Trafficking, που δημιούργησαν  η εκστρατεία  «End Human Trafficking Now» και το UN.GIFT σε συνεργασία με την Microsoft. Πρόκειται για  ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επιχειρηματίες, μάνατζερς και υπαλλήλους  επιχειρήσεων που τους μαθαίνει πώς να  εντοπίζουν τα δίκτυα των traffickers που προσπαθούν να παρεισφρύσουν στην επιχείρηση τους και ποια μέτρα μπορούν να πάρουν για να τους σταματήσουν και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

Στο Φόρουμ παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή το φιλμ «Not my life»  του βραβευμένου με Όσκαρ Robert Bilheimer, ένα φιλμ «γροθιά στο στομάχι», για τον τρόμο και τα δεινά που υφίστανται τα θύματα του Trafficking σε κάθε γωνιά της γης, βασισμένο σε αληθινές ιστορίες, με ένα σημαντικό κεντρικό μήνυμα: όσο οι μεγάλες μάζες του κόσμου παραμένουν απληροφόρητες και αδιάφορες για το Trafficking, αυτό το ήδη τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα, όλο και θα χειροτερεύει.

Τέλος στο Φόρουμ ανακοινώθηκε η αθλοθέτηση  ενός ειδικού και μοναδικού στο είδος του βραβείου από το UN.GIFT, το UN Global Compact  και την εκστρατεία «End Human Trafficking Now»,  το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο  στον επιχειρηματία που με την αφοσίωση και τη δράση του θα συμβάλλει στον εντοπισμό και την εξολόθρευση δικτύων εμπορίας των ανθρώπων. 
Χορηγός του βραβείου είναι ο οίκος Chopard.

2011
Forum αρχηγών κρατών στην UNESCO
Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
Πολιτιστική Κληρονομιά - Κλιματική Αλλαγή - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
Παρουσίαση της Ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»
2010
Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
2009
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
"Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
2008
Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
2007
2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
2006
Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
2005
Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
2004
Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
2003
2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
"Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
2002
Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
2001
Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
2000
Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
1999
Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
1998
Ένα τρίποντο για μια ζωή.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
1997
Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.