Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης»

Συγκλονιστικά στοιχεία για το σύγχρονο δουλεμπόριο (human trafficking) ήρθαν στο φως κατά την διάρκεια του διήμερου διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής -Δύσης» που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Μαρτίου 2009 στη Μανάμα, την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.

Ο κος Samih Sawiris, ο κος Miguel d' Escoto Brockman, η κα Suzanne Mubarak, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Yosra.

Το συνέδριο διοργάνωσε η «Διεθνής Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak»,  σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου του Μπαχρέιν, και  τελούσε υπό την αιγίδα της Βασίλισσας του Μπαχρέιν, Shaika Sabeeka Bint Ibrahim Al Khalifa.  Xoρηγοί του Συνεδρίου ήταν οι εταιρίες MOTOR OIL Hellas, ORASCOM Telecom και ARTOC Group for Investment and Development. Η διεθνής αυτή συνάντηση ήταν ένα ακόμα μεγάλο βήμα της παγκόσμιας εκστρατείας «End Human Trafficking Now», που ξεκίνησε στην Αθήνα το 2006, με τη διοργάνωση του Στρογγυλού Τραπεζιού: «Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων», με πρωτοβουλία της Διεθνούς Κίνησης.

Η κα Suzanne Mubarak και η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο του Μπαχρέιν ήταν εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, εμπειρογνώμονες  και ακτιβιστές, απ’ όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έλαβαν μέρος η Βασίλισσα Sabeeka του Μπαχρέϊν, η Πρόεδρος της Διεθνούς Κίνησης κυρία Suzanne Mubarak, ο Πρίγκιπας Αbdullah bin Hamad bin Isa Al Khalifa, η Πρώτη Κυρία της Δομινικανής Δημοκρατίας Μargarita Cedeno de Fernandez, o Yπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου κ. Rachid Mohamed Rachid, η Πρόεδρος του Αφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Gertrude Mongella, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Miguel d’Escoto Brockman, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου για τα ναρκωτικά και το έγκλημα του ΟΗΕ κ. Antonio Mario Costa, κ.ά.  Από την Ελλάδα προσεκλήθη και συμμετείχε ο επιχειρηματίας κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης, ως χορηγός του Συνεδρίου αλλά και της Εκστρατείας «End Human Trafficking Now» και η Πρέσβυς  Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Δ.Σ. της  Διεθνούς Κίνησης, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία ήταν και ομιλήτρια. Παρόντες ήταν επίσης πολλοί επιχειρηματίες όπως ο Πρόεδρος της Orascom κ. Samih Sawiris, o Πρόεδρος του Ομίλου Artoc κ. Shafik Gabr, o Πρόεδρος της Manpower κ. David Arkless, o Πρόεδρος της Ithmaar Bank κ. Khald Janahi, δημοσιογράφοι όπως ο John Defterios του CNN, καλλιτέχνες όπως η αιγύπτια ηθοποιός Υosra, oι σκηνοθέτες Justin Dillon και Μichael Cory Davis, και πολλοί άλλοι. Παρόντα ήταν πολλά μέλη του ΔΣ της Διεθνούς Κίνησης όπως ο π. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Δρ Boutros Boutros Ghali, η π. Πρώτη Κυρία της Πολωνίας Jolanta Kwasniewska, η π. Πρόεδρος της Γερουσίας του Βελγίου κ. Anne-Marie Lizin, η Δρ Aleya Hammad, η Δρ Leila Takla, ο κ. Taher Helmy, ο κ.  Walid Shash, o κ. Αmr Badr, κ.ά.

Ο κος David Arkless, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο κος Rachid Mohamed Rachid.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η Βασίλισσα Sabeeka, η οποία στην ομιλία της υπογράμμισε ότι « το human trafficking είναι προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρέπει να σταματήσει. Μεγάλο μέρος της δύναμης αυτού του αγώνα βρίσκεται στα χέρια της επιχειρηματικής κοινότητας. Στη μάχη αυτή έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν άμεσοι ή εύκολοι τρόποι για να μειωθούν τα τραγικά αποτελέσματα του trafficking.  Οι νόμοι για την ποινικοποίηση του trafficking και την προστασία των θυμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη μάχη αυτή». Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της χώρας της για την αντιμετώπιση του προβλήματος του trafficking μέσα από ειδική νομοθεσία που θέσπισε, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των εργατών που είναι πρόσφυγες.

Ο κος David Arkless, η κα Suzanne Mubarak, η Βασίλισσα Σαμπίκα του Μπαχρέϊν, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέϊν και ο κος Antonio Mario Costa.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, κα Suzanne Mubarak αναφέρθηκε στην έναρξη της εκστρατείας «End Human Trafficking Now»  που έγινε στην Αθήνα, χάρη στην οποία  η αφύπνιση της επιχειρηματικής κοινότητας, της κοινής γνώμης, και των κυβερνήσεων για την ανάγκη άμεσης δράσης ενάντια στο trafficking αποτελούν πλέον γεγονός. «Από την Αθήνα ως σήμερα, είπε,  έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πολλές κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει ειδικές νομοθεσίες κατά του trafficking. Έχουν δημιουργηθεί helplines (γραμμές τηλεφωνικής βοήθειας) για θύματα καθώς και κέντρα υποδοχής θυμάτων σε διάφορες χώρες. Όμως υπάρχει ακόμα έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το ανθρώπινο δουλεμπόριο. Πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι έχει να κάνει μόνο με την σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά στην πραγματικότητα φτάνει πιο μακριά σε πράξεις όπως η καταναγκαστική εργασία, οι οικιακοί δούλοι, και άλλες εγκληματικές ενέργειες, που δεν καταγράφονται πουθενά. Το φαινόμενο του trafficking μεγαλώνει τρομαχτικά ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως συμβαίνει τώρα». Ανέφερε επίσης ότι με βάση την τελευταία παγκόσμια μελέτη του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ (UNODC), 60% των δουλεμπόρων σε κάποιες χώρες είναι γυναίκες, πολλές από τις οποίες ήταν οι ίδιες θύματα, γεγονός που δηλώνει την έλλειψη στρατηγικής για την προστασία των θυμάτων και την επανένταξή τους στην κοινωνία. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρότερες περιφερειακές συμμαχίες, εθνικά σχέδια δράσεις και πολιτικές. Η Διεθνής Κίνηση εργάζεται σκληρά για να προκαλέσει τον διάλογο ανάμεσα στους σχετικούς κλάδους, και μοιράζεται μαζί τους χρήσιμα στατιστικά στοιχεία και αποτελεσματικές μεθόδους δράσης. Έχει επίσης ξεκινήσει το πρόγραμμα Cyber Peace Initiative για να παρακινήσει, να ενδυναμώσει και να δεσμεύσει ανθρώπους διεθνώς για να χρησιμοποιήσουν την δύναμη της πληροφορικής και των τεχνολογιών επικοινωνίας για ασφαλέστερες κοινωνίες.

O Δρ Boutros Boutros Ghali με τον κο Βαρδή Βαρδινογιάννη και την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου,  συζητήθηκαν οι διεθνείς στρατηγικές καταστολής, οι νομοθετικές προϋποθέσεις,  η δίωξη και η τιμωρία των traffickers,  oι μέθοδοι αποκάλυψης των δικτύων μέσα από τα οποία δρουν οι traffickers, οι υπηρεσίες προστασίας των θυμάτων, η σημασία της συμβολής της επιχειρηματικής κοινότητας  και των μέσων ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ομιλητές τόνισαν πόσο σημαντική ήταν η συνάντηση στην Αθήνα το 2006 που σήμανε την εκκίνηση αυτού του αγώνα και που είχε διοργανώσει τότε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ως μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Κίνησης. Επίσης τονίστηκε από τους συνέδρους η προσπάθεια του Μπαχρέϊν για την αντιμετώπιση του trafficking που είναι παραδειγματική για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες πλήττονται και αυτές.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν  οι σύνεδροι ήταν συγκλονιστικά:

  • Το Human Trafficking αποτελεί το τρίτο πιο προσοδοφόρο παράνομο εμπόριο στον κόσμο, μετά από τα όπλα και τα ναρκωτικά.
  • Οι πιο πρόσφατοι υπολογισμοί καθορίζουν το ύψος των κερδών των εμπόρων στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (από 32 δισεκατομμύρια που ήταν ο τελευταίος υπολογισμός).
  • 36.000 άνθρωποι μπορεί να γίνουν θύματα εμπόρων μέσα στο επόμενο 24ωρο. 
  • 2,5 εκατομμύρια σχεδόν άνθρωποι ετησίως γίνονται θύματα δουλεμπορίου.  Από το ποσοστό αυτό, μόνο οι 7.000 υποθέσεις οδηγούνται στα δικαστήρια, και από αυτές μόνο οι 3.000 υποθέσεις καταδικάζονται.
  • Τα 2/3 των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.
  • Το 73% των θυμάτων προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση.
  • Στις περισσότερες από τις μισές χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει υπάρξει ούτε μία καταδίκη δουλεμπόρου.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου τα οποία και θα καθορίσουν τη συνέχεια της μελλοντικής δράσης ενάντια στο trafficking, διατυπώθηκαν κατά την τελετή λήξης στην οποία μίλησαν μεταξύ άλλων η κυρία Suzanne Mubarak και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία εκπροσώπησε τα μέλη του Δ.Σ. της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη.

Η κυρία Βαρδινογιάννη κατά την ομιλία της ευχαρίστησε την κυρία Μουμπάρακ και την Βασίλισσα Sabeeka για την μεγάλη τους συμβολή στον αγώνα κατά του trafficking, και μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εκστρατείας αυτής, διοργανώνοντας το Στρογγυλό Τραπέζι της  επιχειρηματικής κοινότητας ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2006, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την πρόοδο που έχει σημειώσει η εκστρατεία μας μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα… Το trafficking είναι ένα τόσο φρικτό παγκόσμιο φαινόμενο που θα ήταν πολύ εύκολο να μας αποθαρρύνει. Ωστόσο, μετά από αυτό το Συνέδριο στο Μπαχρέιν, είναι φανερό ότι κάναμε το σωστό βήμα με την έναρξη αυτής της εκστρατείας... Φεύγουμε σήμερα από εδώ έχοντας στα χέρια μας την εξαιρετική διακήρυξη που θα ανακοινώσει η κυρία Mubarak, και θα ήθελα να προτείνω να συναντηθούμε ξανά σε δύο χρόνια από τώρα, στην Αίγυπτο, το λίκνο αυτής της προσπάθειας, μαζί με όλους τους συνεργάτες μας στον αγώνα αυτόν και μέχρι τότε, θα δουλέψουμε σκληρά ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε την πρόοδο των προσπαθειών μας μαζί τους. Η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, ειδικά των παιδιών, θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά. Ένα περιβάλλον που θα τα προφυλάσσει από κάθε εκμετάλλευση και κακοποίηση, πριν ακόμα συμβεί,  και θα τους επιτρέπει να μεγαλώνουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια μας για να τους προσφέρουμε ό,τι είναι βασικό τους δικαίωμα. Το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα, να παίζουν, να πηγαίνουν σχολείο, να ονειρεύονται!…»

Το συνέδριο έκλεισε με την ανάγνωση της Διακήρυξης της Μανάμα από την κυρία Suzanne Mubarak, στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ, ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της στον αγώνα κατά του trafficking .

FINAL REPORT AND MANAMA DECLARATION (pdf file).

2011
Forum αρχηγών κρατών στην UNESCO
Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
Πολιτιστική Κληρονομιά - Κλιματική Αλλαγή - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
Παρουσίαση της Ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»
2010
Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
2009
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
"Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
2008
Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
2007
2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
2006
Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
2005
Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
2004
Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
2003
2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
"Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
2002
Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
2001
Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
2000
Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
1999
Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
1998
Ένα τρίποντο για μια ζωή.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
1997
Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.