Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Πολιτιστική Κληρονομιά-Κλιματική Αλλαγή-Ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»

Η Δρ. Έλενα Κόρκα, ο καθ. Χρήστος Ζερεφός, η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Δρ.Mounir Bouchenaki, ο κος. Λουκάς Ζάχος.

Η ανάγκη διάσωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που απειλείται από τις φυσικές καταστροφές αλλά και από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και  η εκπαίδευση της νέας γενιάς,  ήταν το θέμα της εκδήλωσης που  οργάνωσε  κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας, στις 23 Μαρτίου 2011, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό.
«Ποιος θα είναι ο αυριανός κόσμος όταν ο σημερινός ήδη κινδυνεύει;  Σε ποιές αξίες θα στηριχθούν οι κοινωνίες του μέλλοντος; Και το χθες που κρύβει μέσα του όλες τις διαχρονικές αξίες και τον αιώνιο πολιτισμό, πώς θα μπορέσει να διασωθεί και να επιζήσει στο αύριο;» ήταν τα 3 καίρια ερωτήματα που έθεσε στην εναρκτήρια ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη επισημαίνοντας ότι : «Η  σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και  οι τρόποι  με τους οποίους οφείλουμε να τη διατηρήσουμε και να την προστατέψουμε, είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό, πόσο μάλλον  για εμάς τους Έλληνες που η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας, ο πλούτος μας και η συμβολή μας στον παγκόσμιο πολιτισμό...»

Απαντήσεις πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα έδωσαν εν συνεχεία οι ομιλητές στην εκδήλωση.

Πρώτος έλαβε τον λόγο  ο  κύριος Mounir Bouchenaki, διδάκτωρ Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας, Γενικός Διευθυντής, από το 2005, του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Προστασίας και της Συντήρησης των Πολιτιστικών Αγαθών (ICCROM),  και με μακρά θητεία στην UNESCO ως  Αναπληρωτής  Γενικός Διευθυντής στον τομέα Πολιτισμού καθώς και ως Διευθυντής στον τομέα Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο κύριος Bouchenaki  ήρθε από τη Ρώμη ειδικά για να μιλήσει σ’ αυτή την εκδήλωση, ενώ είχε επίσης πρωτοστατήσει στο Διεθνές Σεμινάριο της UNESCO  για την προστασία των μνημείων από τις φυσικές καταστροφές, που  πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Το σεμινάριο είχε διοργανωθεί με τη στήριξη της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Ο κύριος Bouchenaki κατά την ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στις μελέτες, τα σχετικά προγράμματα που εκπονούνται και τα μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια από το ICCROM για την προστασία των μνημείων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αιφνίδια και ακραία φυσικά φαινόμενα όπως είναι οι σεισμοί και τα τσουνάμι. Επεσήμανε ότι «...Δεν είμαστε ιδιοκτήτες. Σε αυτή τη Γη είμαστε περαστικοί.   Γι’αυτό έχουμε την ευθύνη να αφήσουμε στα παιδιά μας μια κατάσταση που να μπορούν να τη διαχειριστούν. Γι’αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι στα προγράμματα, στη διαχείριση και στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς». 

Ακολούθησε η ομιλία του Ακαδημαϊκού Καθηγητή κυρίου  Χρήστου Ζερεφού, ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν τα μνημεία που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά μια από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και κατέληξε: «Η επίδραση του ανθρώπου στην πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να είναι χειρότερη από αυτές που επιφέρουν οι φυσικές καταστροφές, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα-πλημμύρες, ξηρασία- αυξάνονται και εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για να προστατέψουμε το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι αναγκαίο να βελτιώσουμε την παιδεία».  

Εν συνεχεία έλαβε τον λόγο ο κύριος Λουκάς Ζάχος  Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «...Ο δάσκαλος πρώτα από όλα οφείλει να δώσει στα μικρά παιδιά τη γνώση, την ενημέρωση, τη μόρφωση. Αυτονόητη δουλειά του είναι να τους γνωρίσει το σπίτι μας, δηλαδή τον κόσμο μας. Να τους δώσει τα εργαλεία να τον διαβάσουν, να τον καταλάβουν, να τον μετρήσουν.  Στη συνέχεια να τους διδάξει την ιστορία μας, την ελληνική και την παγκόσμια πνευματική κληρονομιά μας. Να τους γνωρίσει τα μνημεία μας και να τα κάνει να τα αγαπήσουν όπως αγαπούν ένα πολύτιμο δώρο του παππού και της γιαγιάς. Να τους κάνει ανθρώπους, ανθρώπους  ενάρετους με ιδανικά και αξίες. Με αυτή την παιδεία θα τους έχει δώσει τα κατάλληλα εργαλεία για να χειρίζονται πάντα  το αγαθό της γνώσης  για το καλό και την προστασία της ανθρωπότητας. Πέρα από τη διδακτέα ύλη που ικανοποιητικά προσφέρει το υλικό για όλα τα παραπάνω και μαζί με το δικό του μεράκι και την ανθρωπιά μπορεί και οφείλει ο εκπαιδευτικός συγχρόνως να μεταχειριστεί κάθε πρακτικό μέσο και ευκαιρία για να δουν πως η αλλαγή μπορεί να γίνει. Τέτοιες δράσεις είναι τα ποικίλα προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής...»
Τέλος, στο βήμα ανέβηκε η αρχαιολόγος κυρία Έλενα Κόρκα, διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων  και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και συγγραφέας του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης. «...Η συνειδητοποίηση ότι μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από τις φυσικές καταστροφές, είπε η κυρία Κόρκα, είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση της νεότερης γενιάς, αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της  Χώρας των Δύο Ήλιων. Η Χώρα των Δύο Ήλιων είναι ένα παραμύθι που επιχειρεί, με εύληπτο τρόπο, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του δημοτικού και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου σχετικά με τις επιπτώσεις των φαινομένων φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και να προβάλλει την ανάγκη κοινής δράσης για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή τους...»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα του βιβλίου αυτού γεννήθηκε μετά τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, οι οποίες απείλησαν έναν τόσο σημαντικό για την πολιτιστική μας κληρονομιά χώρο όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία, γι’ αυτό ύστερα από πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη, η Motor Oil στήριξε ως χορηγός την πρώτη έκδοση του βιβλίου με ευαισθησία στα θέματα πολιτισμού, παιδείας και περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό ο κύριος Γιώργος Αναστασόπουλος, ως μέλος και πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού), ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη «να μας φέρει σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά, την κλιματική αλλαγή και την παιδεία» ενώ η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Φώφη Γεννηματά, έστειλε γραπτό χαιρετισμό. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Ντέμη Χατζή.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Νικόλαος Καντερές, Όλγα Κεφαλογιάννη και Μιχάλης Κατρίνης, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κα Καίτη Τζιτζικώστα, ο διευθυντής του Γραφείου της Αναπληρωτού  Υπουργού Παιδείας κος Φώτης Αποστολόπουλος και η σύζυγός του, η κα Αλεξία Βαρδινογιάννη-Αντσακλή, η κα Ζέτα Αντσακλή, η κα Έφη Ζερεφού, η κα Ήρα Βαλσαμάκη-Ράλλη, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κος Γιώργος Μαριδάκης με τη σύζυγό του, η πρωταθλήτρια των Special Olympics Όλγα Δασουρά, μέλη του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ – ανάμεσά τους οι κυρίες: Ελένη Σαμαρά-Κωνσταντακάτου, Κέττυ Φιλιππίδου,  Βέτα Τσουκαλά, Καίτη Μεταξωτού, Άννα Παπαγιάννη, Μελίνα Δασκαλάκη, Χριστίνα Τσατσάκη, Ντίνα Πριτσιβέλη, Άσπα Γυφτοπούλου, Τζωρτζίνα Έλληνα, Δήμητρα Φιλίππου, Μπέκυ Στραβελάκη, Έπη Νικολακοπούλου, Ιωάννα Γκελεστάθη, Ειρήνη Νταϊφά, Νούλη Μανώλη, Λόλα Νταϊφά.

 

2011
Forum αρχηγών κρατών στην UNESCO
Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
Πολιτιστική Κληρονομιά - Κλιματική Αλλαγή - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
Παρουσίαση της Ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»
2010
Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
2009
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
"Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
2008
Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
2007
2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
2006
Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
2005
Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
2004
Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
2003
2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
"Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
2002
Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
2001
Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
2000
Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
1999
Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
1998
Ένα τρίποντο για μια ζωή.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
1997
Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.