Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

"1GOAL: Εκπαίδευση για Όλους"

Η Πρέσβης της Ν. Αφρικής, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, οι Ολυμπιονίκες και οι καλλιτέχνες «βάζουν γκολ» υπέρ της εκπαίδευσης για όλους.

Στις 4 Ιουνίου 2010,  στο Θέατρο του Κολλεγίου  Αθηνών, στο Ψυχικό, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με σκοπό την προώθηση της εκστρατείας 1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους» και ο κόσμος που συγκεντρώθηκε εκεί, με μια συμβολική κίνηση, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες της γης: Κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκει την πόρτα του σχολείου κλειστή!

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Κάτω από το αίτημα, όλα τα παιδιά του κόσμου να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση μέχρι το 2015, έβαλαν  όλοι την υπογραφή τους,  με πρώτο τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, κύριο Γιώργο Παπανδρέου, που αν και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στην εκδήλωση, τοποθετώντας κι επισήμως την Ελληνική Πολιτεία στο πλευρό της διεθνούς εκστρατείας «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους». Μιας εκστρατείας που ως στόχο της έχει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές, και να τις καταθέσει τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ως μοχλό πίεσης για την εξασφάλιση εκπαίδευσης για όλους μέχρι το 2015, την υλοποίηση δηλαδή ενός  από τους 8 Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ  για τη Χιλιετία.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού κου Γιώργου Παπανδρέου για την υποστήριξη της εκστρατείας 1Goal.

Ο Γιώργος Καραγκούνης στηρίζει την εκστρατεία 1Goal.

 

Το «παρών»  στην εκδήλωση και την  υπογραφή τους δια ζώσης έβαλαν οι Υπουργοί  Άννα Διαμαντοπούλου και Σπύρος Κουβέλης, ο αρχηγός  της Εθνικής Ελλάδος  Γιώργος Καραγκούνης, ο Πρόεδρος της  ΕΠΟ κύριος Σοφοκλής Πιλάβιος, ο Γενικός Διευθυντής της Super League Ελλάδος κύριος Πατρίκ Κομνηνός, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές όπως ο Αριστείδης Καμάρας, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Δημήτρης Λουκανίδης, o Bασίλης Τσάρτας, ο Τότης Φυλακούρης, ο Βαγγέλης Πανάκης, ο Στέλιος Σεραφίδης, κ.ά., οι ολυμπιονίκες  Πύρρος Δήμας και Βούλα  Πατουλίδου, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές  όπως η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Κώστας Αρζόγλου, η Ελένη Ράντου, ο Παναγιώτης Μπουγιούρης,  η Κατερίνα Λέχου, ο Πέτρος Λαγούτης και πολλοί άλλοι. Επίσης, την υποστήριξή τους στην εκστρατεία εξέφρασαν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα η Νάνα Μούσχουρη, ο  Σάκης Ρουβάς, ο Σπύρος  Παπαδόπουλος, ο Otto Rehhagel,  ο Gilberto Silva, o Djibril  Cisse, ο Αλέξανδρος Τζόρβας, ο Σωτήρης Νίνης και ο Τάκης Φύσσας, καθώς δεν μπορούσαν να παρευρεθούν.

Η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη υπογράφουν για το 1Goal.

Η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη υπογράφουν για το 1Goal.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και της Προέδρου της Actionaid Ελλάς, κυρίας Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, που προωθούν τη διεθνή εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους» στη χώρα μας, με τη συνεργασία της  Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και της Super League Ελλάδος.

Ανοίγοντας την εκδήλωση με σύντομη ομιλία της, η κυρία Βαρδινογιάννη μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «...Όταν αρνούμαστε σε ένα παιδί να πάει σχολείο, είναι σαν να του κλείνουμε την πόρτα στη ζωή. Γιατί η μάθηση είναι τα φτερά που του επιτρέπουν να πετάξει ελεύθερο, μακριά από τη φτώχεια, την εξαθλίωση ή τη βία, στα μονοπάτια της δημιουργίας...

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Γιώργος Καραγκούνης, Χριστιάννα Γουλανδρή.

...Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως, δουλεύω από το 2000, μαζί με τους συναδέλφους μου στην UNESCO, για το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση για Όλους». Μπορώ λοιπόν να σας διαβεβαιώσω για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που μας δίνει μια οργανωμένη εκστρατεία.Σε αυτά τα χρόνια είχαμε τη χαρά να δούμε 40 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Όμως, αυτό δεν φτάνει! Ο αγώνας συνεχίζεται. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε εδώ απόψε! Για να στηρίξουμε ακόμα πιο δυναμικά την εκστρατεία  1Goal...

Αναμνηστική φωτογραφία με τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που υποστήριξαν την εκστρατεία.

...Σε αυτό μας τον αγώνα, η ActionAid κι εμείς, δεν είμαστε ούτε μόνοι ούτε λίγοι. Από σήμερα, όμως, είμαι σίγουρη πως γινόμαστε πραγματικά πολλοί: αφού τόσα ινδάλματα της νεολαίας μας, προσωπικότητες-πρότυπα υπογράφουν μαζί μας για το 1Goal. Υπογράφουμε! Σε μια Ελλάδα που θέλουμε να είναι πρώτη! Και θα το πετύχουμε…»

Ο Γενικός Διευθυντής της Super League Eλλάδος, κος Πάτρικ Κομνηνός.

Ιδιαίτερη αίσθηση και θερμό χειροκρότημα προκάλεσε επίσης η αναγγελία της κυρίας Βαρδινογιάννη και για μια άλλη πολύ σημαντική εκστρατεία που η ίδια αποφάσισε να προωθήσει: «...πιστεύω, είπε,  πως ως λαός έχουμε τη δύναμη να μην αφήσουμε να παρασυρθούμε από τη δίνη των γεγονότων. Να μην μείνουμε θεατές στη μοίρα μας. Παρατηρητές στην παραμόρφωση της εικόνας της χώρας μας. Μιας εικόνας που συνέθεσε ο πολιτισμός μας και ο ανθρωπισμός μας μέσα στους αιώνες.

Μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε και να αντιδράσουμε θετικά. Εγώ είμαι αποφασισμένη να το κάνω και θα το κάνω! Χωρίς να φείδομαι κόπων και προσπαθειών. Θα κινητοποιήσω για την πατρίδα μου όσους γνωρίζω!Όσους γνωρίζουν κι εκτιμούν τη δράση μου. Όσους συνεργάζονται μαζί μου. Θα τους καλέσω στην Ελλάδα. Θα τους ζητήσω να μας βοηθήσουν, να μας στηρίξουν με την παρουσία τους, με τις δηλώσεις τους, με το κύρος και τις γνωριμίες τους. Όχι γιατί μας λυπούνται, αλλά γιατί το αξίζουμε.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, κος Σοφοκλής Πιλάβιος.

Μάλιστα, μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο και την αποστολή μου στην UNESCO, στην ετήσια συνάντηση όλων των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως που πρόκειται να γίνει μέσα στον Ιούνιο, σκοπεύω να κινητοποιήσω όλους τους συναδέλφους μου, να σταθούν στο πλευρό μας, οι οποίοι ήδη μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας μαζί μου αγαπούν κι εκτιμούν την πατρίδα μας. Όπως επίσης θα μιλήσω με την Γενική Διευθύντρια τής UNESCO, κυρία Ιρίνα Μπόκοβα. Σας ζητώ να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Ο καθένας χωριστά κι όλοι μαζί, σας ζητώ να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ρεύμα πολιτών, όχι διαμαρτυρίας, αλλά δημιουργίας, που θα αγωνίζεται να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδος! Εξίσου σημαντική κίνηση, που θεωρώ για μένα άμεση προτεραιότητα και στόχο, είναι η στήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Και αυτοί που δοκιμάζονται είναι σήμερα πάρα πολλοί! Αυτές τις ευπαθείς ομάδες, κάνω έκκληση σε όλους, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να τις στηρίξουμε! Η καρδιά της Ελλάδας δεν θα σταματήσει ποτέ να χτυπάει δυνατά! Κι εμείς θα το αποδείξουμε...»

Ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση 1 Goal.

Αμέσως μετά, παίρνοντας τον λόγο, η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μίλησε για την αξία της εκπαίδευσης σε όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου, και αφηγήθηκε  στο κοινό μια προσωπική της εμπειρία με ηλικιωμένες γυναίκες της Βόρειας Γκάνας, που μάθαιναν γραφή και ανάγνωση. «Πρίν μάθω να διαβάζω, της είπε μια από τις γυναίκες αυτές, ήμουνα τυφλή καθώς  δεν μπορούσα να διαβάσω τις επιγραφές, τις πινακίδες και τα πανό. Από τότε που έμαθα να διαβάζω νίωθω σαν να ξαναβρήκα το φως μου». «Πρίν μάθω να γράφω, της εξομολογήθηκε κάποια άλλη, κάθε φορά που έπρεπε να υπογράψω έβαζα ένα σταυρό. Τώρα που ξέρω να γράφω το όνομα μου, ξέρω και  ότι υπάρχω».

Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Μητσοτάκη ζήτησε απο τους παρευρισκόμενους να μεταδώσουν το μήνυμα της εκστρατείας  «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους», να ζητήσουν δηλαδή από όλους τους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες τους να βάλουν την υπογραφή τους, όχι μόνο για να υποστήρίξουν την Εκστρατεία αλλά και για να δείξουμε οτι εμείς οι Έλληνες έχουμε φιλότιμο. 

H κα Βούλα Πατουλίδου υπογράφει υπέρ της εκστρατείας 1 Goal.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο κύριος Σπύρος Κουβέλης, Υφυπουργός Εξωτερικών,  ο κύριος  Σοφοκλής Πιλάβιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και ο κύριος Πατρίκ Κομνηνός, Γενικός Διευθυντής της Super League Ελλάδος, ενώ ένας δάσκαλος από την Ν. Αφρική, ο κύριος Musandiwe Humbulani, μαζί με έναν μαθητή του, τον Mpho Silige,  σήκωσαν  το πέπλο της δικής τους πραγματικότητας..

Diski Dance, ο χορός του Μουντιάλ.

Η Υπουργός κα Άννα Διαμαντοπούλου και ο Υφυπουργός κος Σπύρος Κουβέλης υπογράφουν για το 1 Goal. Αριστερά η δημοσιογράφος κα Μπήλιω Τσουκαλά και η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Tην εκδήλωση συντόνισε  η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά.

Μετά το πέρας των ομιλιών, η κυρία Τσουκαλά κάλεσε τους παρευρισκόμενους να υπογράψουν υπέρ της Εκστρατείας, στέλνοντας από το κινητό τους SMS  στον αριθμό 54002*, και ζήτησε από του πολιτικούς, τους ποδοσφαιριστές, τους αθλητές και τους καλλιτέχνες να ανέβουν επί σκηνής και να υπογράψουν και δια ζώσης.
Η  εκδήλωση, έκλεισε με το Diski Dance, τον χορό του Μουντιάλ, μέσα στα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

2011
Forum αρχηγών κρατών στην UNESCO
Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
Πολιτιστική Κληρονομιά - Κλιματική Αλλαγή - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
Παρουσίαση της Ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»
2010
Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
2009
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
"Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
2008
Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
2007
2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
2006
Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
2005
Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
2004
Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
2003
2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
"Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
2002
Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
2001
Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
2000
Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
1999
Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
1998
Ένα τρίποντο για μια ζωή.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
1997
Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.