Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων

 

«Βάλτε τέλος στην εμπορία των ανθρώπων, ένα έγκλημα που μας ντροπιάζει όλους, μας αφορά όλους και όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να το εξαλείψουμε».

Αυτή ήταν η έκκληση-πρόσκληση που  έστειλαν από τη Βιέννη σε κάθε γωνιά της γης οι συμμετέχοντες  στο τριήμερο διεθνές «Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων», που πραγματοποιήθηκε τον  Φεβρουάριο του 2008 στη Βιέννη.

Ο κος Ehab Fawzy, Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Αυστρία, η κα. Suzanne Mubarak, Πρώτη κυρία της Αιγύπτου και Πρόεδρος της «Διεθνούς Κίνησης, Γυναικών για την Ειρήνη», η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Dr. Aleya Hammad, μέλος του Δ.Σ. της «Διεθνούς Κίνησης, Γυναικών για την Ειρήνη» και ο καλλιτέχνης Ricky Martin.

Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως φόρουμ που πραγματοποιείται ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων και η απήχηση του στο πλατύ κοινό ήταν τεράστια από την πρώτη κιόλας μέρα. Όπως δήλωσε κατά την έναρξη του Φόρουμ ο κύριος Antonio Maria Costa, o εκτελεστικός διευθυντής του «Γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα» : «Σήμερα πολλά άλλα εκατομμύρια ανθρώπων βιώνουν τη φρίκη του trafficking, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κάθε άλλου είδους κακοποίηση. Ευτυχώς ήδη 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν δηλώσει εγγράφως την απόφαση τους να πολεμήσουν για την εξάλειψη του φρικαλέου αυτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».

Το Φόρουμ της Βιέννης διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του U.N. Global Ιnitiative to Fight Human Trafficking,( UN.GIFT)*, τη Παγκόσμια Οργάνωση του ΟΗΕ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.

Ricky Martin και Antonio Maria Costa

Στην τελετή έναρξης του Φόρουμ μίλησαν επίσης η Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου, κυρία Suzanne Mubarak, η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κυρία Ursula Plassnik, ο καλλιτέχνης Ricky Martin –Πρόεδρος του Ricky Martin Foundation, η ηθοποιός Emma Thomson, και ακολούθησαν οι ομιλίες της Πρώτης κυρίας της Δομινικανής Δημοκρατίας κυρίας Margarita Cedeno de Fernandez και πολλών αντιπροσώπων διαφόρων χωρών.

Ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους του Φόρουμ ήταν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία είχε την πρωτοβουλία να διοργανώσει το Στρογγυλό Τραπέζι κατά της Εμπορίας των Ανθρώπων στην Αθήνα το 2006, από όπου και ξεκίνησε η παγκόσμια εκστρατεία «End Human Trafficking Now».

Suzanne Mubarak

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, η κυρία Βαρδινογιάννη, είχε ιδιαίτερη συνομιλία με την κυρία Suzanne Mubarak, καθώς και με τους καλλιτέχνες Emma Thomson, Julia Ormond και Ricky Martin , με τους οποίους είχε και κατά το παρελθόν συνεργασία, και συμφώνησαν να διοργανώσουν προσεχώς στην Αθήνα εκδήλωση για την ενίσχυση της εκστρατείας «Εnd Human Trafficking Now».

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ,  προσωπικότητες  κύρους απ’ όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανισμών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της επιχειρηματικής κοινότητας, νομικοί και εμπειρογνώμονες κάθε είδους, ανέλυσαν διεξοδικά το φαινόμενο trafficking, εστιάζοντας στους τρεις κύριους παράγοντες που το συνθέτουν:

  • Τα αίτια που το προκαλούν.
  • Τον αντίκτυπο που έχει στον παγκόσμιο κοινωνικό ιστό η ύπαρξή του.
  • Τη δράση που απαιτείται για να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί.

Emma Thomson και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Φόρουμ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα εμπορίας είναι 2 έως 4 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη αυτού του απάνθρωπου εμπορίου ανέρχονται σε πολλά δις δολάρια.

Τα θύματα του trafficking, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στερούμενα παντελώς της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας τους, υφίστανται κάθε είδους εκμετάλλευση και κακοποίηση: εργάτες-σκλάβοι, σεξουαλικά αντικείμενα, δότες οργάνων, κ.α.

Και δεδομένου ότι το trafficking αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, η καταστολή του απαιτεί παγκόσμια κινητοποίηση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Οι σύνεδροι αναλύοντας τις στρατηγικές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εξάλειψη του trafficking μεταξύ άλλων επεσήμαναν τον κυρίαρχο ρόλο των γυναικών και κυρίως των γυναικών που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά και  διαθέτουν γνώση, εμπειρία, εξουσία και δύναμη.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ ανακοινώθηκε η ίδρυση του Womens Leadership Council (Συμβούλιο των Γυναικών-Ηγετών), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αποτελείται από γυναίκες-ηγέτες στον τομέα τους , με σκοπό την ενίσχυση της δράσης του GIFT, παρέχοντας υψηλού επιπέδου γνώση και εμπειρία στα γυναικεία ζητήματα και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Julia Ormond και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Oι βασικοί στόχοι του Συμβουλίου των Γυναικών –Ηγετών είναι οι εξής:

  1. Η ανάδειξη της σημασίας του ρόλου των γυναικών  στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων, και κυρίως στη καταστολή κάθε είδους κακοποίησης και εκμετάλλευσης των  γυναικών και των παιδιών.
  2. Η δημιουργία δικτύου για τη κινητοποίηση και τον συντονισμό φορέων που διαθέτουν τη γνώση, την εμπειρία και τα μέσα για τη καταστολή του Trafficking .
  3. Η ενίσχυση -υλική και σε ανθρώπινο δυναμικό- των φορέων που εμποδίζουν, εντοπίζουν και τιμωρούν τους εμπόρους που διακινούν και εκμεταλλεύονται γυναίκες και παιδιά.

Τα μέλη του  «Συμβουλίου των Γυναικών-Ηγετών» είναι  γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, κοινωνικών φορέων, μέσων ενημέρωσης, επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, ακτιβίστριες και γενικότερα γυναίκες που έχουν να επιδείξουν δράση στον  ανθρωπιστικό τομέα και ειδικότερα στην εκστρατεία για την εξάλειψη του Trafficking, καθώς και γυναίκες που, από τη θέση, τις γνώσεις  και την εμπειρία τους, έχουν τη δύναμη και τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην εκστρατεία ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.

Ricky Martin και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Μεταξύ άλλων τα ιδρυτικά μέλη του «Συμβουλίου Γυναικών-Ηγετών» είναι:

Η κα Suzanne Mubarak, Πρώτη κυρία της Αιγύπτου και Πρόεδρος της «Διεθνούς Κίνησης, Γυναικών για την Ειρήνη», η Dr Margarita Cedeno de Fernandez, Πρώτη κυρία της Δομηνικανής Δημοκρατίας, η κα. Maria Palacio, πρώην Πρώτη κυρία του Εκουαντόρ, η κα Renuka Chowdhury, Yπουργός για την ανάπτυξη των γυναικών και των παιδιών στην Ινδία, η Πρέσβυς  Margarita Escobar, Υφυπουργός Eξωτερικών του Ελ Σαλβαντόρ, η κα Maud de Boer Buquicchio, Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η βαρώνη Mary Teresa Goudie, μέλος της Βουλής των Λόρδων της Μεγάλης Βρετανίας, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Δ.Σ. της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη», η κα Melanne Verveer, ιδρύτρια και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Vital Voices Global Partnership, η κα Eva Biaudet, εκπρόσωπος και συντονίστρια του OSCE Combating Trafficking in Human Beings, η Dr Aleya Hammad, μέλος του Δ.Σ.  της «Διεθνούς Κίνησης, Γυναικών για την Ειρήνη», η κα Margaret Alva, Γενική Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου της Ινδίας, η Dr Helen Bamber OBE, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και του Helen Bamber Foundation, η  κα Katie Ford, Board of Directors and Former CEO of Ford Models, η κα Louise Therese Blouin MacBain, CEO, Πρόεδρος του LTB Group, ιδρύτρια και Πρόεδρος του  Louise T. Blouin Foundation, η Emma Thompson, ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ και Πρόεδρος του Helen Bamber Foundation, η Julia Ormond, ηθοποιός και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ, η Ruslana Lyzhychko, πρώην βουλευτής της Ουκρανίας και νικήτρια στο διαγωνισμό της Eurovision, η  κα Sabrine El Hossamy, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της Orascom Telecom, κ.α.

* Σκοπός του UN.GIFT  είναι η κινητοποίηση κυβερνητικών και μη κυβερνητικών παραγόντων ώστε να αναλάβουν δράση για την εξάλειψη της εμπορίας των ανθρώπων,  καθώς και ο συντονισμός ενεργειών με στόχο την ενίσχυση και προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων- τα θύματα του Trafficking-,  αλλά και την καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν τη ζήτηση ανθρώπων-θυμάτων εμπορευματοποίησης.

2011
Forum αρχηγών κρατών στην UNESCO
Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
Πολιτιστική Κληρονομιά - Κλιματική Αλλαγή - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
Παρουσίαση της Ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»
2010
Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
2009
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
"Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
2008
Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
2007
2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
2006
Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
2005
Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
2004
Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
2003
2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
"Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
2002
Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
2001
Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
2000
Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
1999
Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
1998
Ένα τρίποντο για μια ζωή.
Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
1997
Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.