Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO 2005

Δείγμα λεζάντας

H ετήσια Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαρτίου 2005 στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. 

Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO , κύριος Kοichiro Matsuura, αφού καλωσόρισε τους Πρέσβεις, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Οργανισμού κατά τη διάρκεια του 2004, και εν συνεχεία αναφέρθηκε διεξοδικά

  • στο πρόγραμμα της UNESCO «Εκπαίδευση για όλους», καθώς και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί εντατικά στην επόμενη δεκαετία 2005-2014, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών, ώστε να το εντάξουν στην εκπαιδευτική  τους πολιτική, καθώς και
  • στο πρόγραμμα της UNESCO για την «Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών», με έμφαση στο σύστημα εγκαίρου προειδοποίησης για το Τσουνάμι., μια μελέτη της UNESCO , που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2007.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τον  απολογισμό των πεπραγμένων του 2004 από τη πλευρά των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως, ο κύριος Matsuura, εξήρε το πνεύμα επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως, καθώς και το έργο που υλοποιούν. Σε ότι αφορά της δραστηριότητες που ανέπτυξε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια του 2004-5, ο Γενικός Διευθυντής, κύριος Matsuura, αναφέρθηκε σε δύο πολύ σημαντικές: στην έκθεση του Jordan River Foundation με θέμα «Παραδοσιακή και σύγχρονη Τέχνη της Ιορδανίας», που διοργάνωσε η κυρία Βαρδινογιάννη στην Αθήνα, καθώς και στο συνέδριο που, επίσης με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη και της κυρίας Suzanne Mubarak, διοργανώθηκε στην έδρα της UNESCO, με θέμα «Οι Γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης», εκδηλώσεις που, όπως επεσήμανε ο κύριος Matsuura, προωθούν τα ιδανικά της UNESCO για την Ειρήνη,  τον Πολιτισμό και τον διάλογο ανάμεσα στους λαούς.   

Συνοπτικά οι δραστηριότητες 2004-5 της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως,

κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, στην Ελληνική γλώσσα.
1.Πολιτισμός Ειρήνης και Αποφυγής της βίας.
-Μέσα στο 2004 το  «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» και ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», υπό την αιγίδα της UNESCO, ολοκλήρωσαν  τη δημιουργία του  Πολυπολιτιστικού Κέντρου για παιδιά στο Βελιγράδι, το οποίο θα εγκαινιαστεί σύντομα.
-Τον Ιούνιο του 2004 με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη  και σε συνεργασία με την  «Διεθνή Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη», την πρώτη μη κυβερνητική οργάνωση γυναικών που ίδρυσε η κυρία Suzanne Mubarak στην Αίγυπτο, και στην οποία η κα Βαρδινογιάννη είναι μέλος του ΔΣ, διοργανώθηκε στην έδρα της UNESCO συνέδριο με θέμα «Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης».
-Τον Νοέμβριο του 2004 μετά την επιτυχία του συνεδρίου στην UNESCO, η Διεθνής Κίνηση διοργάνωσε στη Γενεύη διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη» με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων απ όλο τον κόσμο. Το επόμενο διεθνές συνέδριο της Κίνησης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
2.Προστασία του Παιδιού.
Κατά τη διάρκεια του 2004, με στόχο την πραγματοποίηση του μεγάλου οράματος της ανέγερσης του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων, με κορυφαία τη συναυλία του Luciano Pavarotti στο Ηρώδειο. Για τον ίδιο σκοπό, ήδη έχουν προγραμματιστεί δυο συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα στο Ηρώδειο, στις 31 Μαίου και στην 1 Ιουνίου 2005.
3.Διάλογος ανάμεσα στους Πολιτισμούς.
Τον Ιούνιο  του 2004, υπό την αιγίδα της UNESCO και της Βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας, το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» διοργάνωσε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεση «Παραδοσιακή και Σύγχρονη Τέχνη της Ιορδανίας» . Τα έσοδα της έκθεσης προσφέρθηκαν στο Jordan River Foundation, για την υποστήριξη των μητέρων και των παιδιών στην Ιορδανία.
4.Προστασία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Για την υποστήριξη του προγράμματος της UNESCO  για την συντήρηση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ,  η κυρία Βαρδινογιάννη  μετά από συζητήσεις με τον  κύριο Zulfu Livaneli και τον κύριο Νταλάρα, πρότεινε  τη διοργάνωση δύο συναυλιών, μία στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι , και μία στην Αθήνα.
5. Εκπαίδευση
Στην τελευταία συνάντηση των μελών  του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα προγράμματα τα οποία υποστήριξε η UNESCO, η κυρία Βαρδινογιάννη έθεσε υπό συζήτηση τις δυνατότητες προώθησης των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της UNESCO μέσα από τις δραστηριότητες της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης., και δεσμεύτηκε να πράξει το ίδιο, στην επόμενη συνάντηση του Δ.Σ., για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για όλους».

The Presentation of Mrs. Marianna Vardinoyannis (pdf file)

"Η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην UNESCO"

Tο βιβλίο της UNESCO: 60 Women Contributing to the 60 Years of UNESCO
Το 2006 η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο "60 Women Contributing to the 60 Years of UNESCO".
"Κατεβάστε" εδώ ολόκληρο το βιβλίο.
Οι ετήσιες συναντήσεις των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2000