Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO

Η UNESCO αναγνωρίζοντας το μακροχρόνιο και σημαντικό κοινωνικό έργο της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, την ανακήρυξε Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στο Παρίσι, την 21η Οκτωβρίου 1999.

Από τότε μέχρι σήμερα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συμμετέχει  στις ετήσιες συναντήσεις των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO και στις ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις της UNESCO εντός και εκτός Ελλάδος, και συνεργάζεται με τους υπόλοιπους πρέσβεις σε πολλά projects.

Έχοντας πάντα ως συντεταγμένες τις προτεραιότητες που κάθε χρόνο θέτει η UNESCO, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη δραστηριοποιείται αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που έχουν πάντα στόχο τη συμβολή της σε φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας, κοινωνικού, ανθρωπιστικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, συνδυάζοντας τες με το έργο του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» και του «Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ», όπου είναι Πρόεδρος, καθώς και με την αποστολή της ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου διαφόρων διεθνών οργανώσεων.

Για την αποστολή της ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, η ίδια, σε άρθρο της που περιλαμβάνεται στο λεύκωμα με τίτλο  «60 γυναίκες συμβάλλουν στα 60 χρόνια της UNESCO»*, γράφει μεταξύ άλλων:

«…Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της UNESCO αποτελεί για μένα πηγή βαθιάς ικανοποίησης και μια εμπειρία με ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία, και είναι αξιοθαύμαστο, είναι το πνεύμα που διαπνέει αυτόν τον διεθνή οργανισμό : ένα πνεύμα ευρύ, οξυδερκές, που αντιδρά με ετοιμότητα, αμεσότητα και πρωτοπόρα προσέγγιση στο καθετί. Μέσα από τις έρευνες και τις μελέτες που διενεργεί η UNESCO φέρνει στο φως θέματα τα οποία είτε έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα, είτε προσδιορίζουν τους ουσιαστικούς παράγοντες που απαιτούν υποστήριξη και προστασία. Θέματα όπως «η εκπαίδευση για όλους», «η διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», «η προστασία του περιβάλλοντος  και η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», δείχνουν ότι η UNESCO φροντίζει το μέλλον του πλανήτη μας και σέβεται το παρελθόν του. Η κύρια αιτία του ενθουσιασμού μου είναι το αίσθημα ότι συμβάλλω  σε μια αποστολή νέων ιδεών, ότι βρίσκομαι στη σωστή κατεύθυνση  και εργάζομαι για την εκπόνηση πρωτοποριακών προγραμμάτων, που δεν γνωρίζουν σύνορα.

»Τα προγράμματα της UNESCO είναι αξιέπαινα , πρωτοπόρα και προωθούν τις αξίες της ειρήνης του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουν συνέχεια και συνέπεια,  και καρποφορούν σ ολόκληρο τον κόσμο. Τα  προγράμματα στα οποία έχω λάβει μέρος με έχουν πείσει ότι o Oργανισμός λειτουργεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα,  και η δράση του  έχει θερμή ανταπόκριση, όχι μόνο στον τομέα της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινής γνώμης αλλά και στην προώθηση των σκοπών του Οργανισμού.

»Στην εισαγωγή του Συντάγματος της UNESCO αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αφού ο πόλεμος γεννιέται στο μυαλό των ανθρώπων μπορεί και πρέπει στο μυαλό των ανθρώπων να αναζητηθούν και οι τρόποι προάσπισης της ειρήνης…». Αυτή ακριβώς  είναι η πεμπτουσία και της δικής μου προσωπικής φιλοσοφίας. Η Ειρήνη δεν μπορεί ούτε να επιβληθεί ούτε να αποτελεί απόφαση που παίρνεται στο πλαίσιο υψηλών κλιμακίων. Γιατί οι ρίζες της Ειρήνης βρίσκονται μέσα στην ψυχή του καθενός από εμάς. Η αντίθετη μέθοδος, η οποία και συνήθως εφαρμόζεται, ίσως είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή. Κανονισμοί, νομοθεσίες και αποφάσεις σχετικές με την ειρήνη και την καταστολή της βίας έχουν αποδειχτεί στείρες, γιατί δεν μπορούν να αλλάξουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Για να κατακτήσουμε την Ειρήνη, πρέπει να χτίσουμε έναν πολιτισμό ειρήνης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αρχίσουμε από τη βάση, από τον Άνθρωπο. Γιατί  η διαμόρφωση ιδεών, ιδεωδών και νοοτροπιών είναι πιο ισχυρή από την επιβολή των νόμων. Κατά τη γνώμη μου η βάση στην οποία πρέπει να δράσουμε είναι πρωτίστως η οικογένεια. Η ανθρώπινη συμπεριφορά ο σεβασμός προς τον άλλον, έρχονται μέσα από την οικογένεια, και μέσα σ αυτήν είναι που χτίζονται οι έννοιες της δημοκρατίας, της ανοχής και της αλληλεγγύης. Το να μοιραζόμαστε την τροφή μας στο οικογενειακό τραπέζι είναι το πρώτο μάθημα για την ομόνοια και την συμπαράσταση…

»…Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των παιδιών, είναι ζητήματα που εύχομαι να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητες της UNESCO. Τα ζητήματα  αυτά είναι πολύπλευρα και συνδέονται στενά με τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διεθνώς  σήμερα οι κοινωνίες. Το δικαίωμα στη ζωή, και τα ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, εξακολουθούν να αποτελούν μια ουτοπία για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, εξ αιτίας της φτώχιας ή των ξεπερασμένων παραδοσιακών πεποιθήσεων. Η εμπορία των ανθρώπων, που αριθμεί εκατομμύρια θύματα, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και αποτελεί σήμερα την τρίτη σε μέγεθος παράνομη βιομηχανία στον κόσμο. Επιπλέον η παιδοφιλία και η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών μέσα στο διαδίκτυο, απειλεί να γίνει μάστιγα, καθώς το Ιnternet δεν γνωρίζει σύνορα και η διεθνής νομοθεσία είναι ακόμα ανεπαρκής. Η  UNESCO διαθέτει την εμπειρία,  τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό και τα τεχνολογικά μέσα για να παίξει έναν ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο ώστε να τεθούν οι σωστές βάσεις και να δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή, για την αντιμετώπιση και επίλυση αυτού του προβλήματος , προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις προσπάθειες της να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα…»

* Στο λεύκωμα με  τίτλο  «60 γυναίκες συμβάλλουν στα 60 χρόνια της UNESCO» και υπότιτλο  «Χτίζοντας τις βάσεις της Ειρήνης», περιλαμβάνονται τα προφίλ 60 γυναικείων προσωπικοτήτων, η δράση τους και η συνεργασία τους στους κόλπους της UNESCO, για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Ανάμεσα στις Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO που παρουσιάζονται στο λεύκωμα της UNESCO, περιλαμβάνονται οι : Vigdis Finnbogadottir, πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας, η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa, η Πριγκίπισσα Fyrial της Ιορδανίας, η βραβευμένη με νόμπελ Ειρήνης, Rigoberta Menchu Tum, η Kim Phuc Phan Thi, κ.ά.

Η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην UNESCO

Από το 1999 μέχρι σήμερα η Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη συμμετέχει και στηρίζει μια σειρά προγραμμάτων της UNESCO για τη προστασία των παιδιών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άϋλης), την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στους  πολιτισμούς, κ.ά.

Μεταξύ άλλων η κυρία  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, έχει αναλάβει: 

* Την εκπροσώπηση του Γενικού Διευθυντή  της UNESCO, κυρίου Κοichiro Matsuura, στις εκδηλώσεις για την προώθηση των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων σε διεθνές επίπεδο.

* Τη χορηγία διαφόρων εκδηλώσεων και προγραμμάτων όπως για παράδειγμα  της Έκθεσης για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι (Μάϊος 2008), του διεθνούς σεμιναρίου «Διαχείριση των κινδύνων των πολιτιστικών μνημείων από φυσικές καταστροφές» που οργάνωσε το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Αρχαία Ολυμπία (Νοέμβριος 2008), το πρόγραμμα «Safe Schools» του Jordan River Foundation της βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας (2007), τη συναυλία του Purcell School που πραγματοποιήθηκε στην UNESCO για την προώθηση της μουσικής παιδείας και τη στήριξη νέων ταλέντων, παρουσία του Πρίγκιπα Καρόλου  (Φεβρουάριος 2003), κ.ά.

* Τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα το διεθνές συνέδριο "Οι γυναίκες στην υπηρεσία της ειρήνης" σε συνεργασία με την «Διεθνή Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη- Suzanne Mubarak» -σκοπός του Συνεδρίου ήταν η επισήμανση του καθοριστικού και ουσιαστικού ρόλου των γυναικών στην εδραίωση της Ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και η προάσπιση του δικαιώματός τους να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και της λήψεως πολιτικών αποφάσεων - που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO (Ιούνιος 2004), την  έκθεση "Η Ενότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα" σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO (Απρίλιος 2003), την έκθεση ζωγραφικής γυναικών καλλιτεχνών από τον κόσμο του Ισλάμ με τίτλο "Αποκαλύπτοντας το Πρόσωπο" υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας και σε συνεργασία με το Δίκτυο FAM, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO (Μάρτιος 2003), τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Ηρώδειο με σκοπό την υποστήριξη της συντήρησης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη (Ιούνιος 2003), την έκθεση Φωτογραφίας για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, στη Βενετία (Νοέμβριος 2002) και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη (Δεκέμβριος 2002), τη συναυλία του Jean Michel Jarre στο Ηρώδειο με σκοπό τη δημιουργία του Πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου στην Ελλάδα , ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά παγκοσμίως τον Ύμνο στην Ακρόπολη (Ιούνιος 2001), κ.ά.

Οργάνωσε πολλά διεθνή συνέδρια  στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της UNESCO, όπως το πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ «Οικογένεια-Παιδί-21ος αιώνας: Όραμα και Θεσμοί», «Συνάντηση Αθηνών-Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη», «Παιδί: Αγγελιοφόρος της Ειρήνης», «Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και την Παιδοφιλία στο Internet», «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» , «Η Κλιματική Αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές», κ.ά..

* Την προώθηση προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα «Innocence in danger» για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και την παιδοφιλία στο Internet, το πρόγραμμα «Education for all» για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, το πρόγραμμα για τη «βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη με έμφαση τις κλιματικές αλλαγές», το πρόγραμμα για την «αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», το πρόγραμμα  για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, της Προφορικής και της Άϋλης Κληρονομιάς, πρωτοβουλίες για τη συντήρηση της Εκκλησίας της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, κ.ά.

Άλλες πρωτοβουλίες:

* Χρηματοδότησε τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO "Bηθλεέμ 2000". Η τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 2000, υπό την αιγίδα της κυρίας Suha Arafat. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της είχε επίσημη συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Yasser Arafat, στη Ραμάλλα. Το Κέντρο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια "Αλυσίδα της Ειρήνης".

Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται το Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για Παιδιά στο Βελιγράδι (Δήμος Zemun), που δημιούργησε υπό την αιγίδα της UNESCO και τη συνεργασία ανάμεσα στο «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» και το «Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ», για την στήριξη των παιδιών θυμάτων του πολέμου στα Βαλκάνια, καθώς και  η δημιουργία χειρουργικού κέντρου στη Gracanica στο Κόσοβο σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου».

*Συμμετείχε με μήνυμά της για την ειρήνη στο Φίλμ "Παιδιά της Ειρήνης" (παραγωγή της UNESCO), ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες όπως ο Dalai Lama, o Kofi Annan (Nόμπελ Ειρήνης), o Shimon Peres (Νόμπελ Ειρήνης), o Yasser Arafat (Νόμπελ Ειρήνης), η Rigoberta Menchu Tum (Νόμπελ Ειρήνης), o Federico Mayor (πρώην Γενικός Διευθυντής της UNESCO), κ.ά.

"Η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην UNESCO"

Tο βιβλίο της UNESCO: 60 Women Contributing to the 60 Years of UNESCO
Το 2006 η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο "60 Women Contributing to the 60 Years of UNESCO".
"Κατεβάστε" εδώ ολόκληρο το βιβλίο.
Οι ετήσιες συναντήσεις των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2000