Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO 2002

Δείγμα λεζάντας

Για δύο ημέρες, στις 11 και στις 12 Φεβρουαρίου, η καρδιά του Πολιτισμού χτυπούσε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κύριος Koichiro Matsuura, και οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, είχαν την επίσημη διήμερη ετήσια Συνάντησή τους.

Πριν την έναρξη της Σύσκεψης, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO, κύριο Koichiro Matsuura, ο οποίος της ζήτησε να δραστηριοποιηθεί στο πλευρό του σε ό,τι αφορά στην προώθηση των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων διεθνώς, μια αποστολή εξαιρετικά σημαντική και τιμητική για την ίδια και την οποία βεβαίως αποδέχθηκε.

Λίγο αργότερα, ο κύριος Matsuura το ανακοίνωσε επίσημα στους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε εφ' όλης της ύλης για τα νέα προγράμματα της UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως, ο κύριος Matsuura αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Οργανισμού μέσα στο 2001, και επεσήμανε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Πρέσβεων, αλλά και στο έργο όλων των υποδιευθύνσεων του Οργανισμού. Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις προτεραιότητες και στα νέα προγράμματα, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στο 2002:

Α) Το πρόγραμμα "Εκπαίδευση για Όλους" που στοχεύει στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού μέχρι το έτος 2015.

Β) Το πρόγραμμα βοηθείας για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν σε επίπεδο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό. Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη για την ανοικοδόμηση του Μουσείου της Καμπούλ που έχει καταστραφεί ώστε να προφυλαχθούν οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας.

Γ) Η εκπόνηση Παγκόσμιας Σύμβασης από την UNESCO για την άϋλη πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή την μη υλική ουσιώδη έκφραση των ζωντανών πολιτισμών: μουσική, χορός, μυθολογία, προφορική λογοτεχνία, κλπ. Η Σύμβαση αυτή μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει κατάλογο στον οποίο θα καταγράφεται ο προφορικός και πνευματικός πλούτος της κάθε χώρας. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πρόγραμμα της UNESCO για τον Διάλογο ανάμεσα στους Πολιτισμούς και στο Διεθνές Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως ανακηρύχτηκε το 2002 από τα Ηνωμένα ΄Εθνη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης και συγκεκριμένα στην αναφορά του κυρίου Μatsuura για το τεράστιο πρόβλημα του Αφγανιστάν, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πρότεινε τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για κορίτσια στην Καμπούλ, στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος του Ιδρύματός της "Αλυσίδα της Ειρήνης". Πρόκειται για το πρόγραμμα που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το "Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια", σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, όπως η Παλαιστίνη και η Γιουγκοσλαβία.

Η πρόταση της κυρίας Βαρδινογιάννη επικροτήθηκε από την ολομέλεια.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κύριος Μatsuura είπε: "Η UNESCO θέλει να βασιστεί περισσότερο από ποτέ στα ταλέντα και την αφοσίωση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως. Τους χρειάζεται για να μεταφέρουν τα ουσιαστικά μηνύματα του Οργανισμού σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε αποτελείτε τα δομικά στοιχεία μιας κοινότητας που παίρνει σάρκα και οστά σιγά σιγά και η οποία έχει ήδη δώσει ζωή σε πολλά και πολύ θετικά προγράμματα".

"Η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην UNESCO"

Tο βιβλίο της UNESCO: 60 Women Contributing to the 60 Years of UNESCO
Το 2006 η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο "60 Women Contributing to the 60 Years of UNESCO".
"Κατεβάστε" εδώ ολόκληρο το βιβλίο.
Οι ετήσιες συναντήσεις των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2000