Συναντήσεις Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO
2002
Για δύο ημέρες, στις 11 και στις 12 Φεβρουαρίου, η καρδιά του Πολιτισμού χτυπούσε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κύριος Koichiro Matsuura, και οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, είχαν την επίσημη διήμερη ετήσια Συνάντησή τους.

Πριν την έναρξη της Σύσκεψης, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO, κύριο Koichiro Matsuura, ο οποίος της ζήτησε να δραστηριοποιηθεί στο πλευρό του σε ό,τι αφορά στην προώθηση των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων διεθνώς, μια αποστολή εξαιρετικά σημαντική και τιμητική για την ίδια και την οποία βεβαίως αποδέχθηκε.
Λίγο αργότερα, ο κύριος Matsuura το ανακοίνωσε επίσημα στους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε εφ' όλης της ύλης για τα νέα προγράμματα της UNESCO.
Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως, ο κύριος Matsuura αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Οργανισμού μέσα στο 2001, και επεσήμανε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Πρέσβεων, αλλά και στο έργο όλων των υποδιευθύνσεων του Οργανισμού. Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις προτεραιότητες και στα νέα προγράμματα, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στο 2002:
Α) Το πρόγραμμα "Εκπαίδευση για Όλους" που στοχεύει στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού μέχρι το έτος 2015.
Β) Το πρόγραμμα βοηθείας για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν σε επίπεδο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό. Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη για την ανοικοδόμηση του Μουσείου της Καμπούλ που έχει καταστραφεί ώστε να προφυλαχθούν οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας.
Γ) Η εκπόνηση Παγκόσμιας Σύμβασης από την UNESCO για την άϋλη πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή την μη υλική ουσιώδη έκφραση των ζωντανών πολιτισμών: μουσική, χορός, μυθολογία, προφορική λογοτεχνία, κλπ. Η Σύμβαση αυτή μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει κατάλογο στον οποίο θα καταγράφεται ο προφορικός και πνευματικός πλούτος της κάθε χώρας. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πρόγραμμα της UNESCO για τον Διάλογο ανάμεσα στους Πολιτισμούς και στο Διεθνές Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως ανακηρύχτηκε το 2002 από τα Ηνωμένα ΄Εθνη.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης και συγκεκριμένα στην αναφορά του κυρίου Μatsuura για το τεράστιο πρόβλημα του Αφγανιστάν, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πρότεινε τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για κορίτσια στην Καμπούλ, στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος του Ιδρύματός της "Αλυσίδα της Ειρήνης". Πρόκειται για το πρόγραμμα που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το "Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια", σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, όπως η Παλαιστίνη και η Γιουγκοσλαβία.
Η πρόταση της κυρίας Βαρδινογιάννη επικροτήθηκε από την ολομέλεια.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κύριος Μatsuura είπε: "Η UNESCO θέλει να βασιστεί περισσότερο από ποτέ στα ταλέντα και την αφοσίωση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως. Τους χρειάζεται για να μεταφέρουν τα ουσιαστικά μηνύματα του Οργανισμού σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε αποτελείτε τα δομικά στοιχεία μιας κοινότητας που παίρνει σάρκα και οστά σιγά σιγά και η οποία έχει ήδη δώσει ζωή σε πολλά και πολύ θετικά προγράμματα".
2003
Συγκλονιστικά στοιχεία για την έλλειψη βασικής εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κ. Koichiro Matsuura στην καθιερωμένη ετήσια συνάντησή του με τους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως του Οργανισμού:
- 115 περίπου εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σήμερα εκτός σχολείου.
- 100 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση.
- 862 εκατομμύρια ενήλικοι δεν έχουν καμιά μόρφωση.
Κατά την έναρξη της Συνάντησης ο κ. Koichiro Matsuura
- συνεχάρη τους Πρέσβεις για τη δράση τους,
- ανακοίνωσε την επιστροφή των ΗΠΑ στους κόλπους της UNESCO, μετά από απουσία 20 χρόνων,
- έκανε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της UNESCO μέσα στη χρονιά που πέρασε,
- και παρουσίασε τα θέματα και τα προγράμματα στα οποία θα δώσει έμφαση η UNESCO μέσα στο 2003:
- Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για όλους» και η Διεθνής Δεκαετία 2003-2012, για τη μόρφωση.
- Το Διεθνές Ετος 2003 για τη διάσωση του πόσιμου νερού.
- Τη προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς –υλικής και άϋλης. Μεταξύ των άλλων βασικών στόχων της UNESCO, τόνισε ο κ. Koichiro Matsuura στην εναρκτήρια ομιλία του, είναι να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2015 η διάδοση της βασικής μόρφωσης παγκοσμίως, καθώς και η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των ενηλίκων κατά 50%.
«Η μόρφωση για όλους και η εκπαίδευση για όλους, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Matsuura, είναι καταλυτικοί και ζωτικοί παράγοντες για την απελευθέρωση των ανθρώπων από την άγνοια, και ενισχύει τις δυνατότητές τους, ώστε να καλυτερεύσουν την ποιότητα της ζωής τους».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Matsuura υπογράμμισε: «Είναι θέμα τεράστιας σημασίας να θέσουμε την προάσπιση της Ειρήνης στο νου των ανθρώπων και εσείς όλοι, οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, δεν είστε απλώς οι φορείς των ιδανικών μας, αλλά αποτελείτε τον δυναμικό κρίκο που συνδέει τα ιδανικά αυτά με την εφαρμογή τους στην καθημερινή πραγματικότητα».
Επίσης ο κ. Matsuura , δεν παρέλειψε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, να αναφερθεί στη συμβολή καθενός Πρέσβυ ξεχωριστά και να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την Πριγκίπισα Firyal, την κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τον νομπελίστα Wole Soyinka, για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Βενετίας με θέμα την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Μετά την ομιλία του κ. Matsuura, έλαβαν τον λόγο ο ένας μετά τον άλλον, οι παρευρισκόμενοι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως, και παρουσίασαν στη Γενική Συνέλευση την πορεία των δραστηριοτήτων τους μέσα στη χρονιά που πέρασε.
Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες κι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε στο πλαίσιο των εξής τομέων της δράσης της:
Α. Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
[Υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας]
Β.Πολιτισμός Ειρήνης και Διάλογος ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς.
[Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική συνύπαρξη-Η θέση του παιδιού»]
Γ. Εκπαίδευση
[Μεσολάβηση στον Οικουμενικό Πατριάρχη για ενίσχυση του προγράμματος της UNESCO «Εκπαίδευση στα παιδιά της Αφρικής», δημιουργία του «Πολυ-πολιτιστικού Κέντρου για παιδιά» στο Βελιγράδι, ανέγερση του «Κέντρου εκπαίδευσης και απασχόλησης παιδιών» στη Βηθλεέμ]
Δ. Πολιτισμός
[Συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, διοργάνωση ημερίδας για τη Βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης]
Ε. Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά
[Διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της UNESCO στη Βενετία]
Στ. Υγεία του παιδιού- Φιλανθρωπική βοήθεια
[Ιδρυση του Α Ογκολογικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Αθήνα]
Ζ. Διεθνείς Ημέρες
[Απονομή βραβείων και οικονομική ενίσχυση μητέρων στον Πειραιά]
Μετά το τέλος των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO [Patrick Baudry, Pierre Berge, Pierre Cardin, Marin Constantin, Cheick Modibo Diarra, Miguel Angel Estrella, Princess Firyal, Ivry Gitlis, Ikuo Hirayama, Jean-Michel Jarre, Princess Lalla Meryem of Morocco, Kitin Munoz, Ömer Zülfü Livaneli, Ute-Henriette Ohoven, Kim Phuc Phan Thi, Madanjeet Singh, Zurab Tsereteli, Giancarlo Elia Valori, και Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη] υπέγραψαν Έκκληση κατά του πολέμου στο Ιράκ.
Το διήμερο της Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, έκλεισε πανηγυρικά, με το φιλανθρωπικό γκαλά που διοργάνωσε η Σχολή Purcell , όπου φοιτούν νέα μουσικά ταλέντα απ` όλο τον κόσμο.
Στο γκαλά τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας, στον οποίον ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο «Μότσαρτ», για την υποστήριξή του στη Σχολή και στους νέους μουσικούς, από το 1985 μέχρι σήμερα. Ο Πρίγκιπας Κάρολος με τη σειρά του, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την τιμή που του έκαναν, και ιδιαίτερα τον κ. Matsuura και την κ. Βαρδινογιάννη για τη συμβολή της στη διοργάνωση της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης.
Τα έσοδα από το γκαλά της Σχολής Purcell, θα διατεθούν για τη προώθηση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Δημιουργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική παιδεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρίγκιπας Κάρολος, επισκέφτηκε για πρώτη φορά την UNESCO, και αντάλλαξε με τον Γενικό Διευθυντή της απόψεις σχετικά με τα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού.
2005
Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO , κύριος Kοichiro Matsuura, αφού καλωσόρισε τους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Οργανισμού κατά τη διάρκεια του 2004, και εν συνεχεία αναφέρθηκε διεξοδικά
- στο πρόγραμμα της UNESCO «Εκπαίδευση για όλους», ή Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί εντατικά στην επόμενη δεκαετία 2005-2014, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών, ώστε να το εντάξουν στην εκπαιδευτική τους πολιτική, καθώς και
- στο πρόγραμμα της UNESCO για την «Αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών», με έμφαση στο σύστημα εγκαίρου προειδοποίησης για το Τσουνάμι., μια μελέτη της UNESCO, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2007.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2004 από τη πλευρά των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως, ο κύριος Matsuura, εξήρε το πνεύμα επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως, καθώς και το έργο που υλοποιούν. Σε ότι αφορά της δραστηριότητες που ανέπτυξε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια του 2004-5, ο Γενικός Διευθυντής, κύριος Matsuura, αναφέρθηκε σε δύο πολύ σημαντικές: στην έκθεση του Jordan River Foundation με θέμα «Παραδοσιακή και σύγχρονη Τέχνη της Ιορδανίας», που διοργάνωσε η κυρία Βαρδινογιάννη στην Αθήνα, καθώς και στο συνέδριο που, επίσης με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη και της κυρίας Suzanne Mubarak, διοργανώθηκε στην έδρα της UNESCO, με θέμα «Οι Γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης», εκδηλώσεις που, όπως επεσήμανε ο κύριος Matsuura, προωθούν τα ιδανικά της UNESCO για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και τον διάλογο ανάμεσα στους λαούς.
Συνοπτικά οι δραστηριότητες 2004-5 της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως, κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, στην Ελληνική γλώσσα.
1.Πολιτισμός Ειρήνης και Αποφυγής της βίας.
-Μέσα στο 2004 το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» και ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», υπό την αιγίδα της UNESCO, ολοκλήρωσαν τη δημιουργία του Πολυπολιτιστικού Κέντρου για παιδιά στο Βελιγράδι, το οποίο θα εγκαινιαστεί σύντομα.
-Τον Ιούνιο του 2004 με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη και σε συνεργασία με την «Διεθνή Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη», την πρώτη μη κυβερνητική οργάνωση γυναικών που ίδρυσε η κυρία Suzanne Mubarak στην Αίγυπτο, και στην οποία η κα Βαρδινογιάννη είναι μέλος του ΔΣ, διοργανώθηκε στην έδρα της UNESCO συνέδριο με θέμα «Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης».
-Τον Νοέμβριο του 2004 μετά την επιτυχία του συνεδρίου στην UNESCO, η Διεθνής Κίνηση διοργάνωσε στη Γενεύη διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη» με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων απ όλο τον κόσμο. Το επόμενο διεθνές συνέδριο της Κίνησης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
2.Προστασία του Παιδιού.
Κατά τη διάρκεια του 2004, με στόχο την πραγματοποίηση του μεγάλου οράματος της ανέγερσης του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων, με κορυφαία τη συναυλία του Luciano Pavarotti στο Ηρώδειο. Για τον ίδιο σκοπό, ήδη έχουν προγραμματιστεί δυο συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα στο Ηρώδειο, στις 31 Μαίου και στην 1 Ιουνίου 2005.
3.Διάλογος ανάμεσα στους Πολιτισμούς.
Τον Ιούνιο του 2004, υπό την αιγίδα της UNESCO και της Βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας, το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» διοργάνωσε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεση «Παραδοσιακή και Σύγχρονη Τέχνη της Ιορδανίας» . Τα έσοδα της έκθεσης προσφέρθηκαν στο Jordan River Foundation, για την υποστήριξη των μητέρων και των παιδιών στην Ιορδανία.
4.Προστασία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Για την υποστήριξη του προγράμματος της UNESCO για την συντήρηση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη , η κυρία Βαρδινογιάννη μετά από συζητήσεις με τον κύριο Zulfu Livaneli και τον κύριο Νταλάρα, πρότεινε τη διοργάνωση δύο συναυλιών, μία στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι , και μία στην Αθήνα.
5. Εκπαίδευση
Στην τελευταία συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα προγράμματα τα οποία υποστήριξε η UNESCO, η κυρία Βαρδινογιάννη έθεσε υπό συζήτηση τις δυνατότητες προώθησης των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της UNESCO μέσα από τις δραστηριότητες της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης., και δεσμεύτηκε να πράξει το ίδιο, στην επόμενη συνάντηση του Δ.Σ., για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για όλους».
2006
Από τη Συνάντηση που έγινε παρουσία του Γενικού Διευθυντή της UNESCO, κυρίου Koichiro Matsuura, δεν έλειψε σχεδόν κανείς.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2005 από τη πλευρά των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κύριος Koichiro Matsuura, εξήρε το πνεύμα επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως και εν συνεχεία έδωσε το λόγο στους Πρέσβεις για να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.
Όταν η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ενημέρωσε το Σώμα των Πρέσβεων σχετικά με την Παγκόσμια Εκστρατεία κατά του Trafficking που ξεκίνησε από τη Γενεύη με πρωτοβουλία της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη Suzanne Mubarak», και εν συνεχεία για το «Στρογγυλό Τραπέζι της επιχειρηματικής κοινότητας κατά της εμπορίας των ανθρώπων» που διοργάνωσαν στην Αθήνα η κυρία Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με την κυρία Mubarak, καθώς και με τη συμμετοχή των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO , τον κύριο Jean Michel Jarre, την κυρία Ute-Henriette Ohoven και τον κύριο Chiko Bouchikhi, όλοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτη η Δούκισσα του Λουξεμβούργου, Μαρία –Τερέζα, εξέφρασε την επιθυμία της συμβάλλει σ αυτόν τον αγώνα και να ενταχθεί στο network που δημιουργείται στην Ευρώπη κατά του trafficking. Την ίδια επιθυμία εξεδήλωσαν και πολλοί άλλοι, προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η εκστρατεία για την καταπολέμηση του εγκληματικού αυτού φαινομένου που πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά.
Επίσης η Δούκισσα του Λουξεμβούργου πρότεινε τη δημιουργία ομάδων Πρέσβεων Καλής Θελήσεως για κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Και αυτή η πρόταση έγινε απ όλους αποδεκτή με ενθουσιασμό. Για το σκοπό αυτό μάλιστα και για την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στους Πρέσβεις προτάθηκε, εκτός από την ετήσια συνάντηση τους να γίνονται και ενδιάμεσα συναντήσεις σε άλλες χώρες. Πρώτη η κυρία Βαρδινογιάννη πρότεινε η επόμενη συνάντηση των πρέσβεων να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ενώ την ίδια πρόταση για επόμενες συναντήσεις έκαναν η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν και η Δούκισσα του Λουξεμβούργου.
Αργότερα η κυρία Βαρδινογιάννη είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO, κύριο Koichiro Matsuura, κατά την οποία εισηγήθηκε την ένταξη της Κνωσού στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θέτει υπό την προστασία της η UNESCO και του παρέδωσε επίσημη επιστολή με την εισήγησή της. Επίσης κατά τη συνάντηση τους, η κυρία Βαρδινογιάννη πρόσφερε συμβολικά στον κύριο Matsuura αντίγραφο του περίφημου Δίσκου της Φαιστού, και τον προσκάλεσε να επισκεφτούν μαζί την Κνωσό το ερχόμενο καλοκαίρι για να θαυμάσει από κοντά το μεγαλείο της.
Αυτή δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που η κυρία Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στην υπόθεση αυτή. Ήδη από το 2002 κατά την διάρκεια επίσκεψης του κυρίου Matsuura στην Ελλάδα, τον είχε ενημερώσει για πολλά μνημεία της Ελλάδος που ήταν εκτός λίστας της UNESCO. Από τότε εκείνος είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Μάλιστα, σε Συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Matsuura και τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κύριο Βενιζέλο, είχαν αναφερθεί στην ένταξη των μνημείων της Κνωσού, όπως και της Σαντορίνης και μερικών άλλων ιστορικών μνημείων. Ακολούθησε συνάντηση της κυρίας Βαρδινογιάννη στην Ελλάδα για το ίδιο θέμα με τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κύριο Bandarin, και εν συνεχεία στη Βενετία, στο συνέδριο για την 30η Επέτειο της Σύμβασης της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το 2003, μετά από πρόσκλησή της κυρίας Βαρδινογιάννη, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κύριος Bouchenaki, επισκέφθηκε την Κνωσό ώστε να αξιολογήσει τον χώρο, και ήταν πολύ θετικός.
UNESCOμέσα στο 2006:
- «Εκπαίδευση για όλους»: Στόχος αυτού του προγράμματος για την Αειφόρο ανάπτυξη είναι η ενδυνάμωση των λαών μέσω της εκπαίδευσης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος μέσα στο 2006 η UNESCO θα δραστηριοποιηθεί στις χώρες της Αφρικής και στην ενημέρωση για την πρόληψη του AIDS.
- «Ανάπτυξη των φυσικών επιστημών»
- «Προώθηση βιβλίων και ανάπτυξη βιβλιοθηκών»
- «Παροχή βοήθειας σε επείγουσες καταστάσεις»
Ακολούθησε επίσημο δείπνο προς τιμήν των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
2007
Τις εργασίες της Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως άνοιξε με την ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κος Koichiro Matsuura, ο οποίος έκανε πρώτα τον απολογισμό των πεπραγμένων της UNESCO κατά τη διάρκεια του 2006, και εν συνεχεία αναφέρθηκε διεξοδικά στα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στη νέα χρονιά.
Όπως επεσήμανε ο κος Matsuura, μέσα στο 2007 η UNESCO θα ασχοληθεί με δύο μεγάλα προβλήματα της παγκόσμιας κοινότητας, προτείνοντας μέτρα και στηρίζοντας πρωτοβουλίες που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους:
- Την εξάλειψη του αναλφαβητισμού
- Την βιώσιμη ανάπτυξη στον πλανήτη με έμφαση στην αλλαγή του κλίματος και την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων
Στη συνέχεια οι Πρέσβεις παρουσίασαν το έργο τους για τη χρονιά που πέρασε και τα μελλοντικά τους προγράμματα καθώς και προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των θεμάτων που ετέθησαν ως προτεραιότητα.
Με την ευκαιρία της Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως, η Βασίλισσα Rania της Ιορδανίας επισκέφτηκε την UNESCO για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στο ίδρυμά της, «Jordan River Foundation», και την UNESCO. Η συνεργασία αυτή θα είναι ευρύτατη και θα αφορά θέματα σχετικά με τη προστασία και ασφάλεια των παιδιών, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την σχολική και εξωσχολική τους εκπαίδευση, την μετεκπαίδευση των δασκάλων και την εξάλειψη του αναλφαβητισμού.
Αμέσως μετά την υπογραφή, η Βασίλισσα Rania είχε συνάντηση με τους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, που εξέφρασαν και τη δική τους υποστήριξη στο έργο της και ειδικά στο πρόγραμμα “Safe Schools”του «Jordan River Foundation», ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση της παιδείας στην Ιορδανία.
Σε ιδιαίτερη μάλιστα συνομιλία που είχαν η Βασίλισσα Rania και η κα Βαρδινογιάννη, οι οποίες συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, συμφώνησαν για την διοργάνωση εκδήλωσης στην Αθήνα για την ενίσχυση των σκοπών των Ιδρυμάτων τους.
Ακολούθησε εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά στοιχεία του πολιτισμού της Ιορδανίας, με τίτλο “The Night of Jordanian Treasures”, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών της UNESCO. Το πρόγραμμα άνοιξε με ομιλίες του Γενικού Διευθυντή της UNESCO, κου Koichiro Matsuura, και της Βασίλισσας Rania η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κος Koichiro Matsuura, και ο Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Sheikh Ghassan I. Shaker, παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν της Βασίλισσας Rania, στο οποίο παρακάθισαν οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Γαλλία και την Ιορδανία.
2008
Τις εργασίες της Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως άνοιξε με την ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κος Koichiro Matsuura, ο οποίος, ανεβαίνοντας στο βήμα, ζήτησε από το Σώμα των Πρέσβεων να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος Πρέσβυ Καλής Θελήσεως και μεγάλου μουσικού, Mstislav Rostropovich. Ο κύριος Matsuura έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της UNESCO κατά τη διάρκεια του 2007 και αναφέρθηκε στις κυριότερες πρωτοβουλίες των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως, και εν συνεχεία παρουσίασε διεξοδικά τα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στη νέα χρονιά.
Όπως επεσήμανε ο κος Matsuura, μέσα στο 2008 η UNESCO θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στο πρόγραμμα «EDUCATION FOR ALL», που στοχεύει στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού από τον πλανήτη. Επίσης μέσα στο 2008, το οποίο ανακηρύχτηκε ως Διεθνές Έτος Γλωσσών, η UNESCO θα προωθήσει προγράμματα για την ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς καθώς και για την βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη με έμφαση στην αλλαγή του κλίματος στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη, όπως επίσης έχει οριστεί το 2008. Ο κος Μatsuura αναφέρθηκε και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες της UNESCO, óπως ο εορτασμός της Επετείου των 60 χρόνων της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948-2008) στις 10 Δεκεμβρίου 2008, καθώς και ο εορτασμός του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας (2009), που θα αρχίσει στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2009 στην UNESCO με μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο των 400 χρόνων από την πρώτη χρήση τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο.
Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε και οι προτάσεις τους πάνω στα θέματα που ετέθησαν ως προτεραιότητα της UNESCO.
Εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, τόσο για το πλήθος όσο και για τους υψηλούς στόχους των δραστηριοτήτων της. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις φυσικές καταστροφές που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2008 στην Αθήνα και στην Αρχαία Ολυμπία με αφορμή τις πυρκαγιές που απείλησαν την Αρχαία Ολυμπία το περασμένο καλοκαίρι, επισημαίνοντας την άμεση ανταπόκριση του κυρίου Matsuura και της UNESCO, στις κρίσιμες εκείνες μέρες. Επίσης ανακοίνωσε τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου στην Αθήνα το 2009 για τις κλιματικές αλλαγές, με τη συμμετοχή επιστημόνων διεθνούς κύρους. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα. Επιπλέον ενημέρωσε τους Πρέσβεις για τη δημιουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καθώς και για την ανάληψη των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011 από την Αθήνα.
Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO, κο Matsuura, για την συμπαράστασή του στο έργο της καθώς και για τις πολύτιμες κατευθύνσεις που δίνει στους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως. Εκείνος, με τη σειρά του, τη συνεχάρη θερμά για τη δράση της και την αφοσίωσή της στα ιδεώδη της UNESCO.
Mετά το πέρας της συνεδρίασης ο κος Matsuura είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την κα Βαρδινογιάννη, κατά την οποία συζήτησαν για κοινές μελλοντικές τους πρωτοβουλίες.
Η Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO περιλάμβανε εκτός από επίσημο γεύμα και δείπνο, μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που κορυφώθηκαν με μια φαντασμαγορική εκδήλωση με παραδοσιακές μουσικές και χορούς απ’ όλο τον κόσμο, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, που γιορτάστηκε από την UNESCO στις 21 Μαϊου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο της συμβολής της ως Πρέσβεως Καλής Θελήσεως στο έργο του διεθνούς οργανισμού.
Με αφορμή την εκδήλωση αυτή η κα Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτισμικής Διαφορετικότητας και της Ανάπτυξης υπενθυμίζει πώς ο διάλογος ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και ο σεβασμός στις αλήθειες κάθε λαού, είναι βασική προϋπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο. ΄Ετσι, η ανθρωπότητα αποκτά την απαραίτητη σοφία για να πορευτεί σε ένα νέο περιβάλλον και για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις».
- 2011
- Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!
- Πολιτιστική Κληρονομιά-Αλλαγή-Ο ρόλος του εκπαιδευτικού-Παρουσίαση του βιβλίου «Η χώρα των δυο ήλιων»
- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
- Η Παγκρήτιος Ένωσις Αθηνών τιμά τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
- Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Γυναίκα της χρονιάς 2011»
- Αριστεία, Έλληνες-Πρότυπα για τη Νέα γενιά.
- 2010
- Παρουσίαση του βιβλίου "Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία "στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
- Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
- Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».
- Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά!
- 83000 υπογραφές για την εκστρατεία «1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους».
- 10η Ετήσια Συνάντηση Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
- Εκδήλωση για την εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
- Διεθνής εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας.
- H παγκόσμια εκστρατεία «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους».
- Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν».
- 2009
- Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
- Παγκόσμια Έκκληση για την Κλιματική Δικαιοσύνη.
- Εγκαίνια νέου Μουσείου Ακρόπολης.
- Η Διακήρυξη του Διεθνούς Συνεδρίου "Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές".
- ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές.
- Διεθνές Συνέδριο "Crossing Borders to Protect the Children of the World" και η Διακήρυξη του Καϊρου.
- Διεθνές Συνέδριο στο Μπαχρέιν "Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης". H Διακήρυξη της Μανάμα.
- "Summer Deaflympics-Aθήνα 2013".
- 2008
- Το Φόρουμ της Βιέννης ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.
- Μητέρες Ολυμπιονίκες της Αγάπης.
- Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές.
- 4ο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας των νέων. Η διακήρυξη του Μπακού.
- Το κάλεσμα της Αρχαίας Ολυμπίας.
- Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
- Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη "Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου".
- 2007
- 2η Συνάντηση Εργασίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
- Η Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου.
- Πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα.
- Διάλεξη της Κυρίας Suzanne Mubarak στην Αθήνα.
- Η συναυλία της Fairuz στην Αθήνα.
- Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη.
- Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ.
- Η Μάκιστος χαμογελάει ξανά.
- 2006
- Στρογγυλό τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων".
- Φιλανθρωπικό Δείπνο για την στήριξη της Εκστρατείας “End Human Trafficking Now”.
- Τα "Athens Principles" στο Νταβός.
- Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη.
- Προστατεύοντας τα παιδιά από τα ναρκωτικά.
- Πολύ-πολιτισμικό Κέντρο για παιδιά «Αθηνά».
- 1η Συνάντηση εργασίας για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.
- Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
- 2005
- Βοήθεια στα παιδιά της Παλαιστίνης.
- Οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και η Κοινωνία των Πολιτών.
- Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία.
- 2004
- Έκθεση με Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας.
- Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης.
- Οι Γυναίκες υπερασπίζονται την Ειρήνη.
- 2003
- 2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών, υπευθύνων για θέματα ανηλίκων.
- "Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ.
- Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα.
- Tα Βραβεία του Ιδρύματος Mentor.
- 2002
- Bibliotheca Alexandrina. Ένα σύγχρονο θαύμα.
- Μητέρα-αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης, Ελπίδας.
- Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας.
- Σύγχρονες Κοινωνίες - Πολύ-πολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού.
- Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
- 2001
- Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης.
- 2000
- Πρότυπος χώρος δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Άνω Λιοσίων.
- ΜΗΤΕΡΑ: Σύμβολο ζωής, ελπίδας, ειρήνης.
- ΠΑΙΔΙ: Συμβολο ελπίδας, θελησης, θαρρους.
- Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
- Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.
- 1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό Ειρήνης.
- Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Βηθλεέμ.
- 1999
- Κοντά στις μητέρες και τα παιδιά πίσω από τα κάγκελα.
- Εξαφανίσεις και απαγωγές ανήλικων παιδιών.
- Η έκκληση της Χάγης για Ειρήνη.
- Η Οικογένεια και το Παιδί στην κοινωνία του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.
- Αποστολή βοήθειας στα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια.
- Στο πλευρό των σεισμοπαθών.
- Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet.
- 1998
- Ένα τρίποντο για μια ζωή.
- Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί.
- Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ.
- Παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Οικογένεια-Ευρώπη-21ος αιώνας, όραμα και θεσμοί»
- 1997
- Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη.
- Κοντά στα παιδιά της ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
- Μια αγκαλιά για τα παιδιά με AIDS.
- Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.