Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

ΔΡΑΣΗ

Η δράση της στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»

Το 1990 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» με στόχο τη βοήθεια και τη στήριξη παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους, και έκτοτε είναι η Πρόεδρός του. Από τότε μέχρι σήμερα με τις πρωτοβουλίες  της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό λαό και να κινητοποιήσει σημαντικές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο, ώστε να συμβάλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου.

Με τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων,  εκθέσεων, δημοπρασιών έργων τέχνης, χριστουγεννιάτικων παζαριών, κ.ά., με την προσωπική της συνεισφορά και τις δωρεές που προσφέρθηκαν στην «ΕΛΠΙΔΑ», η κυρία Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» έχει  πραγματοποιήσει τα εξής:

  • Την ίδρυση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην οποία έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί 460 επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις (στοιχεία Φεβρουαρίου 2009).
  • Δείγμα λεζάντας

  • Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του σύγχρονου πενταόροφου Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999, και φιλοξενεί παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία στη Μονάδα Μεταμόσχευσης μαζί με τις οικογένειες τους. Ο Ξενώνας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» δέχεται επίσης παιδιά με καρκίνο από τις Βαλκανικές χώρες και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί περίπου 600 οικογένειες (στοιχεία Φεβρουαρίου 2009)
  • Τη διοργάνωση του Α Ευρωπαϊκού Συνεδρίου (Αθήνα - Μάρτιος 1994) με θέμα «Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο - Βοήθεια στο άρρωστο Παιδί», υπό την αιγίδα του τότε Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn. Στόχοι του Συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, η καθιέρωση δικτύου συλλόγων με στόχους ίδιους με εκείνους της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και η καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά ιδρύματα.
  • Τη θεσμοθέτηση των ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΕΛΠΙΔΑ», υπό την αιγίδα του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn, με σκοπό τη στήριξη και συνεργασία κοινωνικών οργανισμών, στην προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο. Τα βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο. Τα πρώτα Ευρωπαϊκά Βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, στις 11 Μαρτίου 1996, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής Αθηνών.
  • Δείγμα λεζάντας

  • Τη διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης για τα «10 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Μ.Μ.Μ.Ο)» στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς και επιστημονικής ημερίδας με θέμα "Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων", που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 24  Νοεμβρίου 2003. Σκοπός της επετειακής εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθη ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ήταν η απονομή φόρου τιμής σε όλους όσους τάχθηκαν στο μεγάλο σκοπό του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και συνέβαλαν στην υλοποίηση και λειτουργία της Μ.Μ.Μ.Ο και του Ξενώνα  «ΕΛΠΙΔΑ».
  • Τη διοργάνωση Τηλεμαραθωνίου σε συνεργασία με το Mega Channel και το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια»  με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά-θύματα  του πολέμου στα Βαλκάνια. Το ποσό που συγκεντρώθηκε διετέθη:
    - Για την αποστολή 120 τόνων ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων και ρούχων, σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων που επλήγησαν.
    - Για τη δημιουργία Χειρουργικού Κέντρου στη Gracanica του Κοσόβου, σε συνεργασία με τους "Γιατρούς του Κόσμου".
    - Για τη δημιουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης «Αθηνά» για παιδιά στο Zemun (Nέο Βελιγράδι). Το έργο ετέθη υπό την αιγίδα της UNESCO, και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2006.
  • Την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Αθήνας  (Σεπτέμβριος 2000), οργανώνοντας ειδική μονάδα παροχής πρώτων βοηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης στη περιοχή του Δήμου Φυλής, παρέχοντας σκηνές, ρούχα και τρόφιμα καθώς και προκατασκευασμένες κατοικίες στους σεισμοπαθείς, και ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυσή τους.
  • Τη δημιουργία της Μονάδας Απεξάρτησης από τον Αλκοολισμό «18 Άνω», στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, που είχε καταστραφεί από τον σεισμό του 2000.

ΣΗΜΕΡΑ Η «ΕΛΠΙΔΑ»  έχει ξεκινήσει την ανέγερση του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, για το οποίο αγωνίζεται από το 2000, και  το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2010.
Η θεμελίωση του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2007 σε ειδική τελετή παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Κάρολου Παπούλια.

Δείγμα λεζάντας

Το έργο έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και για την υλοποίησή του οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες ο Ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να στηρίξει το μεγάλο αυτό έργο, όπως οι συναυλίες στο Ηρώδειο των Julio Iglesias (Σεπτεμβριος 1999), Vanessa May (Μάϊος 2000), Jean-Michel Jarre (Ιούνιος 2001), η παράσταση των Μπαλέττων της Λωζάννης Maurice Bejart (Ιούνιος 2002), οι συναυλίες των  Αndrea Bocelli (Ioύνιος 2003), Luciano Pavarotti (Ιούνιος 2004), Γιώργου Νταλάρα και Dulce Pontes (Ιούνιος 2005), Μαρινέλας (Ιούνιος 2006), Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης (Ιούνιος 2007), Ορχήστρας και Χορωδίας του Φλωρεντινού Μαϊου, κ.ά. Επίσης διοργανώθηκαν δύο μεγάλοι τηλεμαραθώνιοι σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ( Μάιος 2006) και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA( Μάιος 2007), κ.ά.

Η δράση της στο «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια»

Το 1997 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το "Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια",  με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και τη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για όλα τα παιδιά.
Ως Πρόεδρος του Ιδρύματος, που είναι Μη Kυβερνητικός Oργανισμός (Μ.Κ.Ο.) με Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC), η κυρία Βαρδινογιάννη

  • συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO, με εθνικούς και διεθνείς φορείς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς,
  • συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και διεθνείς εκστρατείες, όπως για παράδειγμα την εκστρατεία για την εξαφάνιση των ναρκών σε συνεργασία με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταïάνα, την εκστρατεία ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων και την εκστρατεία για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των εμπόλεμων συγκρούσεων, σε συνεργασία με την Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου Suzanne Mubarak, την εκστρατεία για την πρόληψη από τα ναρκωτικά σε συνεργασία με τη Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, την εκστρατεία για την προστασία από τις κλιματικές αλλαγές του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Kofi Annan, την Εκστρατεία  «ΥΕS»  για την  ενδυνάμωση και ανάπτυξη των νέων με σκοπό την εξάλειψη της φτώχιας και της ανεργίας, κ.ά.
  • διοργανώνει, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ημερίδες, συνέδρια και  διαλέξεις, με θέματα σχετικά με την παιδεία, την υγεία, τα δικαιώματα και τη προστασία του παιδιού, τη διάδοση του πολιτισμού ειρήνης, την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, την  κοινωνική αλληλεγγύη, την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς (φυσικής, υλικής και άϋλης), κ.ά.
  • ενθαρρύνει, προωθεί και επιβραβεύει την έρευνα και τις προσπάθειες  που υπηρετούν υψηλά ιδανικά και προβάλλουν πρότυπα προς μίμηση.

Μερικές από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την ίδρυση του Ιδρύματος μέχρι σήμερα,  χάρη στις πρωτοβουλίες της, είναι οι εξής:
•           Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα "Προτεραιότητα στην Αξιοπρέπεια και την Ασφάλεια των παιδιών της Ευρώπης" στην Αθήνα (1997), σε συνεργασία με το "Ευρωπαϊκό Γραφείο για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά".
•           Ημερίδα με θέμα: "Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης" με την συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1997).
•           Ευρωπαϊκό Φόρουμ με θέμα "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ - 21ος ΑΙΩΝΑΣ: Όραμα και Θεσμοί", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Daniel Tarchys, της UNESCO, και είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (1998)
•           Ημερίδα "Οικογένεια και ΜΜΕ" στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην Ημερίδα συμμετείχαν γνωστοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι. (1998)
•           Διεθνές Συνέδριο για το "Παιδί και την Οικογένεια στον 21ο αιώνα", σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Jacques Chirac (1999).
•           Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την "Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και την Παιδοφιλία στο Internet", στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO. (1999)
•           Εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας κατά τις οποίες τιμά  «Μητέρες –Σύμβολα» από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
•           "Συνάντηση Αθηνών - Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη", υπό την αιγίδα της UNESCO, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους για τον Πολιτισμό Ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ηγήθηκε της σύνταξης της "Διακήρυξης των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη", η οποία συντάχθηκε με τη συνεργασία διεθνών προσωπικοτήτων στον τομέα της Ειρήνης (2000).
•           Εκδήλωση με θέμα: "Παιδί-Σύμβολο Ελπίδας, Θέλησης και Θάρρους", με σκοπό τη βράβευση και τη στήριξη παιδιών που πάλεψαν για τα οράματά τους και ξεπέρασαν φυσικές ή οικονομικές δυσκολίες. Η εκδήλωση οργανώθηκε επ' ευκαιρία της επετείου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000).
•           Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Το Παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης", στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO, στo πλαίσιo της Διεθνούς Δεκαετίας (2001-2010) για τον Πολιτισμό Ειρήνης και την Καταπολέμηση της Βίας για τα Παιδιά του Κόσμου (2001).
•           Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της UNESCO (2002).
•           Τη 2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών υπευθύνων σε θέματα ανηλίκων πάνω στα ζητήματα της παιδικής πορνογραφίας στο Internet και της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος GROTIUS II της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος για την Παιδική Ηλικία» στη Γαλλία. Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπήθηκαν από αντιπροσωπείες τριών ατόμων, δικαστών, εισαγγελέων και κυβερνητικών εκπροσώπων (2003).
•           Έκθεση με θέμα "Παραδοσιακά και σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας" σε συνεργασία με  το Jordan River Foundation, υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Rania Al Abdullah της Ιορδανίας και της UNESCO. Σκοπός της έκθεσης ήταν η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κατανόησης και του σεβασμού ανάμεσα στους λαούς μέσα από την τέχνη και την κοινωνική αλληλεγγύη (2004).
•           Τη σύνταξη της Διακήρυξης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για την Χιλιετία σε συνεργασία  με 22 ελληνικούς Μη Κυβερνητικούς Φορείς. Η Διακήρυξη υποβλήθηκε στο ECOSOC εν όψει του High Level Segment (Ιούνιος 2005) και της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2005).
•           Στρογγυλό Τραπέζι "Η Επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων" σε συνεργασία με τη  "Διεθνή Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη - Suzanne Mubarak", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη χορηγία της Motor Oil (Ηellas). Το Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώθηκε στην Αθήνα,  σήμανε την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας  "End Human Trafficking Now". Σκοπός του ήταν η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και η δέσμευσή της σε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας, με το όνομα "Athens Principles", η τήρηση του οποίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη καταστολή του φαινομένου της Εμπορίας των Ανθρώπων. Παρόντες ήταν η κα Suzanne Mubarak, η Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, η Βασίλισσα Σαμπίκα του Μπαχρέϊν, ο Δρ Boutros Boutros - Ghali, ο Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Jean-Michel Jarre, κ.ά. (2006).
Για την ενίσχυση της εκστρατείας διοργανώθηκε φιλανθρωπικό δείπνο στο οποίο παρευρέθησαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον πνευματικό, τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Η κα Βαρδινογιάννη ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Κίνησης που παρουσίασε τα "Athens Principles" στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Davos (2006).

Άλλες πρωτοβουλίες του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» :

•         Το πρόγραμμα ενίσχυσης ακριτικών περιοχών της Ελλάδος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ενισχύθηκαν  τρία χωριά στη Θράκη, η Μύκη, η Διομήδεια και η Γενισέα, καθώς και το νησί Φούρνοι Ικαρίας. Δημιουργήθηκαν  και εξοπλίστηκαν βιβλιοθήκες στο Τρίγωνο Πρεσπών και στο σχολείο των Φούρνων Ικαρίας.
•           Το πρόγραμμα περίθαλψης των παιδιών που γεννήθηκαν με AIDS (1997-1998).
•           Το πρόγραμμα υποστήριξης των παιδιών που  ζουν με τις μητέρες τους στις φυλακές Κορυδαλλού. Στο πλαίσιο του προγράμματος προσφέρθηκαν  είδη πρώτης ανάγκης στις μητέρες και στα παιδιά και εξοπλίστηκε ο παιδικός σταθμός που λειτουργεί στη φυλακή με βιβλία και παιχνίδια.
•         Τη στήριξη  Παιδικού Φεστιβάλ Ειρήνης το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη (Ιούλιος 2000 και Αύγουστος 2001).

 

Η δράση της στην UNESCO

Η UNESCO αναγνωρίζοντας το μακροχρόνιο και σημαντικό κοινωνικό έργο της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, την ανακήρυξε Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στο Παρίσι, την 21η Οκτωβρίου 1999.Από τότε μέχρι σήμερα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συμμετέχει  στις ετήσιες συναντήσεις των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO και στις ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις της UNESCO εντός και εκτός Ελλάδος, και συνεργάζεται με τους υπόλοιπους πρέσβεις σε πολλές κοινές δράσεις. 

Έχοντας πάντα ως συντεταγμένες τις προτεραιότητες που κάθε χρόνο θέτει η UNESCO, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη δραστηριοποιείται αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που έχουν πάντα στόχο τη συμβολή της σε φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας, κοινωνικού, ανθρωπιστικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, συνδυάζοντάς τες με το έργο του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια και του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, όπου είναι Πρόεδρος, καθώς και με την αποστολή της ως μέλους Διοικητικού Συμβουλίου σε διάφορες διεθνείς οργανώσεις.

Η Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη συμμετέχει και στηρίζει μια σειρά προγραμμάτων της UNESCO για τη προστασία των παιδιών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άϋλης), την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στους  πολιτισμούς, κ.ά.
Μεταξύ άλλων η κυρία  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, έχει αναλάβει: 

* Την εκπροσώπηση του Γενικού Διευθυντή  της UNESCO, κυρίου Κοichiro Matsuura, στις εκδηλώσεις για την προώθηση των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων σε διεθνές επίπεδο.

* Την οργάνωση ή χορηγία διαφόρων εκδηλώσεων και προγραμμάτων όπως για παράδειγμα  της Έκθεσης για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι (Μάϊος 2008), του διεθνούς σεμιναρίου «Κίνδυνοι των πολιτιστικών μνημείων από φυσικές καταστροφές» που οργάνωσε το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Αρχαία Ολυμπία (Νοέμβριος 2008), το πρόγραμμα «Safe Schools» του Jordan River Foundation της βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας (2007), τη συναυλία του Purcell School που πραγματοποιήθηκε στην UNESCO για την προώθηση της μουσικής παιδείας και τη στήριξη νέων ταλέντων, παρουσία του Πρίγκιπα Καρόλου  (Φεβρουάριος 2003), κ.ά.

* Τη διοργάνωση συνεδρίων υπό την αιγίδα της UNESCO, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα το διεθνές συνέδριο "Οι γυναίκες στην υπηρεσία της ειρήνης" σε συνεργασία με την «Διεθνή Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη- Suzanne Mubarak» -σκοπός του Συνεδρίου ήταν η επισήμανση του καθοριστικού και ουσιαστικού ρόλου των γυναικών στην εδραίωση της Ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και η προάσπιση του δικαιώματός τους να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και της λήψεως πολιτικών αποφάσεων - που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO (Ιούνιος 2004), την  έκθεση "Η Ενότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα" σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO (Απρίλιος 2003), την έκθεση ζωγραφικής γυναικών καλλιτεχνών από τον κόσμο του Ισλάμ με τίτλο "Αποκαλύπτοντας το Πρόσωπο" υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας και σε συνεργασία με το Δίκτυο FAM, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO (Μάρτιος 2003), τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Ηρώδειο με σκοπό την υποστήριξη της συντήρησης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη (Ιούνιος 2003), την έκθεση Φωτογραφίας για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, στη Βενετία (Νοέμβριος 2002) και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη (Δεκέμβριος 2002), τη συναυλία του Jean Michel Jarre στο Ηρώδειο με σκοπό τη δημιουργία του Πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου στην Ελλάδα , ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά παγκοσμίως τον Ύμνο στην Ακρόπολη (Ιούνιος 2001), κ.ά.

* Την προώθηση προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα «Innocence in danger» για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και την παιδοφιλία στο Internet, το πρόγραμμα «Education for all» για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, το πρόγραμμα για τη «βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη με έμφαση τις κλιματικές αλλαγές», το πρόγραμμα για την «αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», το πρόγραμμα  για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, της Προφορικής και της Άϋλης Κληρονομιάς, πρωτοβουλίες για τη συντήρηση της Εκκλησίας της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, κ.ά.

Άλλες πρωτοβουλίες:

* Χρηματοδότησε τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO "Bηθλεέμ 2000". Η τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 2000, υπό την αιγίδα της κυρίας Suha Arafat. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της είχε επίσημη συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Yasser Arafat, στη Ραμάλλα. Το Κέντρο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια "Αλυσίδα της Ειρήνης". Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται το Πολυπολιτισμικό Κέντρο για Παιδιά στο Βελιγράδι (Δήμος Zemun), που δημιούργησε υπό την αιγίδα της UNESCO και τη συνεργασία ανάμεσα στο Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια και το Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ, για την στήριξη των παιδιών θυμάτων του πολέμου στα Βαλκάνια.

*Συμμετείχε με μήνυμά της για την ειρήνη στο Φίλμ "Παιδιά της Ειρήνης" (παραγωγή της UNESCO), ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες όπως ο Dalai Lama, o Kofi Annan (Nόμπελ Ειρήνης), o Shimon Peres (Νόμπελ Ειρήνης), o Yasser Arafat (Νόμπελ Ειρήνης), η Rigoberta Menchu Tum (Νόμπελ Ειρήνης), o Federico Mayor (πρώην Γενικός Διευθυντής της UNESCO) , κ.ά.

* Συμμετείχε με άρθρο της στο λεύκωμα με  τίτλο  «60 γυναίκες συμβάλλουν στα 60 χρόνια της UNESCO» και υπότιτλο  «Χτίζοντας τις βάσεις της Ειρήνης», όπου περιλαμβάνονται τα προφίλ 60 γυναικείων προσωπικοτήτων, η δράση τους και η συνεργασία τους στους κόλπους της UNESCO, για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Ανάμεσα οι : Vigdis Finnbogadottir, πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας, η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa, η Πριγκίπισσα Fyrial της Ιορδανίας, η βραβευμένη με νόμπελ Ειρήνης, Rigoberta Menchu Tum, η Kim Phuc Phan Thi, κ.ά.

Η δράση της στη «Διεθνή Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη Suzanne Mubarak»

Δείγμα λεζάντας

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως μέλος του Δ.Σ. της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη- Suzanne Mubarak», εκτός από την ανελλιπή παρουσία της στις ετήσιες συναντήσεις των μελών του Δ.Σ. της Κίνησης, και τη συμμετοχή της στις διεθνείς εκδηλώσεις -συνέδρια, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, κ.α.- που διοργανώνει η Κίνηση, έχει αναλάβει πολλές  πρωτοβουλίες για την προώθηση των σκοπών της Κίνησης και την ενίσχυση των εκστρατειών της. Ανάμεσα σε άλλα:
* Συμμετείχε ως ομιλήτρια στο Διεθνές Συνέδριο «Η Εμπορία των Ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης» που πραγματοποιήθηκε στο Μπαχρέϊν υπό την αιγίδα της Sheikha Sabeeka, συζύγου του Βασιλιά του Μπαχρέϊν. (Φεβρουάριος 2009)
* Συμμετείχε στην Συνάντηση του Τιμητικού Συμβουλίου του ΙCMEC (International Center for Missing and Exploited Children) και στο Στρογγυλό Τραπέζι για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση, το οποίο συνδιοργάνωσε και φιλοξένησε στο Κάϊρο η Διεθνής Κίνηση υπό την αιγίδα της κυρίας Suzanne Mubarak (Iανουάριος 2009)
* Διοργάνωσε συναυλία της Fairuz στο Ηρώδειο με σκοπό την ενίσχυση των παιδιών-θυμάτων του πολέμου στο Λίβανο (Ιούλιος 2007).

Δείγμα λεζάντας

* Διοργάνωσε διαλέξεις της κυρίας Suzanne Mubarak στην Ελλάδα (Μάιος 2005, Ιούλιος 2007).
*Στήριξε την ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
* Είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Διεθνούς Κίνησης, που αγωνίζεται για τη προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων και συμμετείχε στις δυο συναντήσεις της ομάδας - η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στον Σεπτέμβριο του 2006 και η δεύτερη στην Αλεξάνδρεια τον Ιανουάριο του 2007.
* Στήριξε και συμμετείχε στο πρώτο Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη που διοργάνωσε στο Sharm El Sheikh στην Αίγυπτο, η «Διεθνής Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη- Suzanne Mubarak», με σκοπό να δώσει βήμα στη νέα γενιά, να αναδείξει τη δύναμη και τις δυνατότητες της στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου (Σεπτέμβριος 2007).

Δείγμα λεζάντας

*Διοργάνωσε στην Αθήνα το Στρογγυλό Τραπέζι "Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων" σε συνεργασία με τη  "Διεθνή Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη - Suzanne Mubarak", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη χορηγία της Motor Oil. Το Στρογγυλό Τραπέζι σήμανε την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας  της Διεθνούς Κίνησης: "End Human Trafficking Now". Σκοπός του ήταν η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και η δέσμευση της σε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας, με το όνομα "Athens Principles", η τήρηση του οποίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη καταστολή του φαινομένου της Εμπορίας των Ανθρώπων. Παρόντες ήταν η κα Suzanne Mubarak, η Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, η Βασίλισσα Σαμπίκα του Μπαχρέϊν, ο Δρ Boutros Boutros - Ghali, ο Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Jean Michel Jarre, κ.ά. (Ιανουάριος 2006). Για την ενίσχυση της εκστρατείας διοργανώθηκε φιλανθρωπικό δείπνο στο οποίο παρευρέθησαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον πνευματικό, τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο (Iανουάριος 2006).

Δείγμα λεζάντας

Η κα Βαρδινογιάννη ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Κίνησης που παρουσίασε τα "Athens Principles" στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Davos (Ιανουάριος 2006).
*Συμμετείχε και στήριξε οικονομικά το Φιλανθρωπική Εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Κάϊρο για την ενίσχυση των παιδιών της Παλαιστίνης, με ομιλητή τον ηθοποιό Ρίτσαρντ Γκηρ. (Μάϊος 2005)
*Διοργάνωσε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι διεθνή συνάντηση με θέμα «Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης» (Ιούνιος 2004).

H δράση της στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Δείγμα λεζάντας

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ήταν μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από την ίδρυσή της μέχρι έως το 2008, για το μέγιστο δηλαδή διάστημα παραμονής στη θέση αυτή με βάση τους κανονισμούς της Βιβλιοθήκης. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης, παραμένοντας η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διοικητικά όργανα της Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας το έργο της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη που είχε πρωτοστατήσει στα πρώτα βήματα για την αναβίωση της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.
Εκτός από την ανελλιπή παρουσία της στις ετήσιες συναντήσεις των μελών του Δ.Σ. και στις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Βιβλιοθήκη-στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης, στην 5η Επέτειο της Βιβλιοθήκης, σε επιστημονικές ημερίδες και πολιτιστικά φεστιβάλ, κ.ά.- έχει στηρίξει την ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη, στηρίζει το έργο του Συνδέσμου «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» όπως την Ημερίδα για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Προέδρου της Αιγύπτου κυρίου Hosni Mubarak στην Αθήνα και στην οποία ήταν ομιλήτρια, έχει διοργανώσει διαλέξεις και συνεντεύξεις Τύπου του διευθυντή της Βιβλιοθήκης Δρ Ismail Serageldin, στην Αθήνα και στο Ρέθυμνο, για τη γνωστοποίηση του έργου της Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για τον εμπλουτισμό και την προώθηση του έργου της Βιβλιοθήκης.

Δείγμα λεζάντας

Μεταξύ αυτών η πιο σημαντική ήταν η ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το οποίο εγκαινιάστηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008. 

Δείγμα λεζάντας

Η δημιουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών του οποίου η επίσημη ονομασία είναι «The Alexandria Center for Hellenistic Studies», χρηματοδοτήθηκε από το «Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα» και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» με σκοπό την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και την ανάδειξη της ιστορίας της Ελληνιστικής εποχής κατά την οποία ιδρύθηκε η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και Καλών Τεχνών. Το Κέντρο στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας για τη χορήγηση διπλωμάτων και πτυχίων επιπέδου Master's και Ph.D.

Συνεργασίες / Συμμετοχές σε Ευρωπαϊκό/Παγκόσμιο Επίπεδο

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ως Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» και του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», εκτός από τη συνεργασία της με τους φορείς στους οποίους συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τους,  συνεργάζεται και με πολλούς άλλες Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως: Fondation pour l'Enfance (Γαλλία), Jordan River Foundation( Ιορδανία), Robert F. Kennedy Memorial (H.Π.Α.), Future Generation Foundation (Aίγυπτος), Α.V.E.C. (Γαλλία), Noor Al-Hussein Foundation (Ιορδανία), International Peace Bureau (Ελβετία), Hague Appeal for Peace (ΗΠΑ), University of Europe(Γαλλία), European Forum for Child Welfare (Βέλγιο), το International Bureau for the Rights of the Child (Καναδά), το κ.ά.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των συνεργασιών της συμμετέχει σε  συνέδρια, διασκέψεις, φιλανθρωπικά γκαλά πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις, και φόρα όπως:
•           Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για την Παιδική Σεξουαλική Εκμετάλλευση (Αύγουστος 1996) στη Στοκχόλμη, όπου ήταν προσκεκλημένη της Βασίλισσας Σίλβια της Σουηδίας.
•           Τη διάσκεψη που οργάνωσε το "Fondation Pour L'Enfance" (Nοέμβριος 1997) στο Παρίσι για την παρουσίαση της εργασίας του "Ευρωπαϊκού Γραφείου για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά", όπου ήταν και ομιλήτρια.
•           Τη διεθνή συνάντηση για τις εξαφανίσεις παιδιών που οργάνωσε η ΙΝΤΕRPOL και το "Fondation pour l'Enfance" στη Λυών (1999).
•           Το συνέδριο με θέμα "Η 'Εκκληση της Χάγης για την Ειρήνη" (Hague Appeal for Peace - Μάϊος 1999) στη Χάγη, όπου ήταν ομιλήτρια  με θέμα "Χτίζοντας ένα Πολιτισμό Ειρήνης και Καταπολέμησης της Βίας". Επίσης στο πλαίσιο του Συνεδρίου οργάνωσε ειδικό πάνελ σε συνεργασία με το International Peace Bureau και τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ. To πάνελ εξέτασε το θέμα: "Η επίδραση της ραδιενέργειας στην υγεία των παιδιών", με σκοπό την έκκληση για παύση των πυρηνικών δοκιμών και των πολέμων στον κόσμο.
•           To διεθνές συνέδριο των ΜΚΟ με θέμα "Global Solidarity: the way to Peace and International Co-operation", που οργάνωσε το Τμήμα Ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη (Αύγουστος 2000).
•           Tο διεθνές συνέδριο με θέμα: "International Conference for a Culture of Peace" που οργάνωσε το Foundation for a Culture of Peace στη Μαδρίτη (Δεκέμβριος 2000), όπου απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου.
•           Το δεύτερο διεθνές συνέδριο του Δικτύου FAM (Γυναίκες Δημιουργοί της Μεσογείου) για τον Πολιτισμό Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. (Σεπτέμβριος 2002).
•         Τις Διεθνείς Βραδιές για το Παιδί που διοργανώνει κάθε χρόνο στα ανάκτορα των Βερσαλιών το "Fondation pour l'Enfance".
•        Τις εκδηλώσεις για τη «Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου» που διοργανώνει ο καθηγητής ογκολογίας κύριος David Khayat, πρόεδρος της Α.V.E.C.
•       Τις απονομές βραβείων και τα φιλανθρωπικά γκαλά που διοργανώνει η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας για την ενίσχυση του Ιδρύματος Mentor.
•      Την μεγάλη εκδήλωση για την ίδρυση του Global Humanitarian Forum, με επικεφαλής τον κύριο Kofi Annan, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, με σκοπό την αφύπνιση τής παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση των κινδύνων πού απειλούν τον πλανήτη μας και τούς πληθυσμούς από την αλλαγή του κλίματος.
•      Το Διεθνές Φόρουμ της Βιέννης για το trafficking  που διοργάνωσαν η UN.GIFT και το UNODC (Φεβρουάριος 2008).
∙  Την εκδήλωση για τον εορτασμό της Επετείου 10 χρόνων του Ιδρύματος «Future Generations» το οποίο εδρεύει στο Κάϊρο, με πρόεδρο τον κ. Gamal Mubarak. (Μάϊος 2008)
•      Το συνέδριο για την εξάλειψη της φτώχειας στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, που διοργάνωσε η Διεθνής Εκστρατεία  «ΥΕS»  σε συνεργασία με  τη κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν-Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού- και υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, Mehriban Aliyeva,  καθώς και της Πρώτης Κυρίας της Αιγύπτου,  Suzanne Mubarak ( Σεπτέμβριος 2008).

Αλλες σημαντικές πρωτοβουλίες

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, αλλά και ως  ιδιώτης, βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πληγέντων από φυσικές ή άλλες καταστροφές,  και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες  για την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Μεταξύ άλλων η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μαζί με τον σύζυγό της, κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη
•          ανέλαβαν την ανοικοδόμηση του χωριού Μάκιστος στην Δυτ. Πελοπόννησο  που κατεστράφη από τις πυρκαγιές  του Αυγούστου 2007,          
•         δημιούργησαν την έδρα του   Aπόδημου Eλληνισμού και τη Βιβλιοθήκη "Ιωάννης Π. Βαρδινογιάννης" στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,
•         δημιούργησαν την έδρα "Κωνσταντίνος Καραμανλής" για Ελληνικές και Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Tafts.
•           ανέλαβαν την ανέγερση του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου Ερμιόνης «Γεώργιος και Ευαγγελία Μπουρνάκη».

Επίσης η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
•           ανέλαβε την ανέγερση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά στο Δήμο 'Ανω Λιοσίων, 
•         διοργάνωσε κονσέρτο στη μνήμη της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Royal Festival Hall στο Λονδίνο,
•           διοργάνωσε  τη διάλεξη της Καθηγήτριας Ελένης Αρβελέρ στο Westminster Palace στο Λονδίνο με θέμα τη "Γένεση της Ευρωπαϊκής Συνείδησης",
•           διοργάνωσε την εκδήλωση  "Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία" που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου της Kerry Kennedy Cuomo, του οποίου τα έσοδα διετέθησαν στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
∙ Διοργάνωσε το Στρογγυλό Τραπέζι «Η αρπαγή της Ευρώπης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Εκδόσεις

"Από μητέρα σε μητέρα" (1998)- βιβλίο που έγραψε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για να καταθέσει την πίστη της στις αξίες της οικογένειας και την αγάπη της για το παιδί. (Ελληνικά/Αγγλικά).
"Οι 10 βασικές αρχές της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού" (1997)- μια έκδοση εικονογραφημένη από τον ζωγράφο Μανώλη Χάρο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του "Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια" (Ελληνικά/Αγγλικά).
"Η Αρπαγή της Ευρώπης" (1997)- περιλαμβάνει τα πρακτικά του ομώνυμου Στρογγυλού Τραπεζιού (Ελληνικά/Αγγλικά).
"Πρακτικά Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ - 21ος ΑΙΩΝΑΣ: Όραμα και Θεσμοί" - Εκδ. ΛΙΒΑΝΗ, 1998 (Ελληνικά/Αγγλικά/Γαλλικά).
"Πρακτικά της Ευρωπαϊκής Συνάντησης για το Παιδί και την Οικογένεια στον 21ο αιώνα"- Εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ. (Γαλλικά).
"Πρακτικά του Συνεδρίου Σεξουαλική Κακοποίηση και Παιδοφιλία στο Internet" -Εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ (Ελληνικά/Αγγλικά).
"Πρακτικά της Συνάντησης Αθηνών-Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη"-Εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ. (Αγγλικά).
"AKROPOLIS" –ένα λεύκωμα από τις συναυλίες του Jean Michel Jarre στο Ηρώδειο. (Έκδοση: ΕΛΠΙΔΑ)
Λεύκωμα της Έκθεσης "Η Ενότητα ενός Μοναδικού Μνημείου, του Παρθενώνα" (Αγγλικά)
Λεύκωμα της Έκθεσης Ζωγραφικής "Αποκαλύπτοντας το Πρόσωπο" (Γαλλικά)
"Νewsletter Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια" (Ελληνικά/Αγγλικά).